GALA ANTREPRENORULUI UPB – INTERVIU Bogdan Cârstoiu – CEO Hubgets

GALA ANTREPRENORULUI UPB – INTERVIU Bogdan Cârstoiu – CEO Hubgets

Despre Bogdan – https://www.linkedin.com/in/bogdancarstoiu/?originalSubdomain=ro

Despre Hubgets – https://www.hubgets.com/

Consideri că formarea ta în UPB a contribuit la dezvoltarea ta ca antreprenor?

În mod cert, perioada studenției a contribuit esențial la dezvoltarea mea ca antreprenor, deoarece mi-a oferit libertatea necesară pentru a începe o activitate susținută.

Cum ai descrie perioada ta de studenție? Care sunt cele mai importante 3 lucruri, învățate în acea perioadă, pe care le aplici și astăzi?

În perioada de studenție mi-am împărțit timpul între mai multe activități, nu am fost un student dedicat 100% școlii. Pentru a rezuma în câteva cuvinte, a fost o “perioadă foarte propice pentru acumularea de experiență”.

Îmi este greu să fac topuri, dar strict referitor la facultate cred că cele mai importate lucruri învățate sunt la nivel principial:

cărțile îți oferă introducerea, dacă vrei mai mult trebuie să pui mâna

teoretic, toată lumea învață la școală aceleași lucruri. Diferența apare după ce ieși pe poartă.

e bine să evaluezi ce ai învățat peste ani, nu pe moment.

De unde a pornit afacerea pe care o coordonezi în prezent?

Totul a pornit de la o nevoie concretă la care nu am găsit o soluție, cel puțin nu în bugetul de care dispuneam la momentul respectiv. Am rezolvat problema pentru mine și am constatat că și alte companii aveau necesități asemănătoare.

Dintre ingredientele succesului tău ca antreprenor, cât reprezintă pasiunea și cât efortul?

Nu cred că există una fără cealaltă. Poți să fii extrem de pasionat de ceea ce faci, dar fără să investești timp și efort, pasiunea ramane la stadiul declarativ.

Pe de altă parte, nu cred că poți depune efort susținut fără pasiune. O afacere nu este un sprint: alergi repede, ajungi în fața celorlați și câștigi. Activitatea antreprenoriala este foarte asemănătoare cu o cursă de anduranță. A nu se confunda însă pasiunea cu „vreau să fac doar ceea ce îmi place”. Cred că o gândire ancorată în „fac doar ceea ce îmi place” este drumul cel mai scurt spre eșec, atât în business, cât și în viață, în general.

În mediul de afaceri românesc, ce consideri că are o importanța primordială: cunoașterea produsului sau cunoașterea pieței? Cât de mult te concentrezi pe dezvoltare și cât pe client?

Nu cred că România este diferită fundamental de alte piețe. Spun acest lucru în condițiile în care, personal, cunosc piața din România mai puțin decât alte piețe.

Nu poți crea un produs cu succes comercial dacă nu cunoști piața. Pe de altă parte, nu ajungi să cunoști piața fără să faci parte din ea, într-un fel sau altul.

Orice business trebuie să se concentreze pe ambele aspecte atunci când dezvoltă un produs propriu. Produsul trebuie să evolueze, să continue să răspundă nevoilor clienților pentru că, în caz contrar, aceștia nu-l vor mai cumpăra. Clientul este mereu primul și ultimul în toate procesele. Clientul mereu deschide și inchide jocul.

Cum arată, în linii mari, ziua de lucru obișnuită? Dar weekendul?

Mă trezesc dimineața înainte de ora 6 și mă culc după miezul nopții, deci ziua este destul de lungă. Activitățile sunt foarte variate, așa că îmi este greu să definesc ziua “obișnuită”. Deși încerc să “cumpăr” cât mai mult timp, până la urmă timpul este resursa cea mai limitată, prin urmare încerc să nu îl pierd. Acest lucru se aplică, evident, și în weekend.

În ce masură sunt corelate cunoștințele obținute în școală cu viața reală? Cât de important este pentru tine să continui să te perfecționezi?

Cunoștințele obținute în școală sunt extrem de importante, fiind baza dezvoltării ulterioare. Cred că 90% din lucrurile învățate în școală sunt foarte utile. școala este necesară, din pacate nu și suficientă. Ca antreprenor, ai responsabilități față de: echipă, clienți, parteneri de afaceri, investitori, familie. Pentru mine, perfecționarea nu este un scop în sine, este rezultatul natural al acestor responsabilități.

De când ești antreprenor, ai considerat necesar să înveți sau să urmezi cursuri în domenii conexe?

Când coordonezi o activitate, indiferent care este aceasta, trebuie să o înțelegi foarte bine. Cunoștințele conexe sunt obligatorii. Nu cred că este necesar să urmezi cursuri, dar sigur trebuie să te familiarizezi cu multe noțiuni. Eu prefer să mă documentez din cărți și articole, dar există și situații în care resursele video oferă cele mai bune informații.

Condiția esențială a antreprenorului este capacitatea de a se supune riscurilor. Care crezi că sunt în momentul de față cele mai importante riscuri cu privire la demararea unui proiect de business în România?

Risc există în orice activitate, chiar și mersul pe stradă implică un risc. Pe de altă parte, nici statul în casă nu este lipsit de riscuri, statisticile arată că cele mai multe accidente se întamplă în casă sau în apropierea ei. Oamenii au o problemă în a sesiza riscurile în activitățile care le sunt familiare, așa că cel mai important sfat pe care pot să îl dau celor care doresc să înceapă o afacere este… să o înceapă. După cateva luni nu vor mai privi lucurile în același mod.

Mi-aș fi dorit să fi știut mai multe atunci când am început prima afacere, dar realitatea este că nimic nu bate experiența proprie. Deși ar fi fost bune sfaturile, sunt destul de sigur că practic nu aș fi urmat prea multe. Riscul cel mai mare în demararea unui proiect de business (și nu numai) este lipsa de inițiativă. Evident că, în funcție de activitatea aleasă, există multe obstacole, dar piedicile relevante nu vor apărea decât după demararea activității. În general, discuțiile și planificarea de lungă durată nu ajută deloc.

Se crede că riscul cel mai mare este să dai greș și să pierzi bani. Eu aș spune că, în orice situație, beneficiul bate pierderea. Banii și timpul nu au fost pierduți, ci investiți. Cred că acesta este cel mai important lucru pe care aș fi vrut să îl învăț încă de la grădiniță.