Centrul de Antreprenoriat în parteneriat cu școala de coaching One 2 Coach vine în întâmpinarea nevoilor studenților înscriși în cadrul proiectelor derulate prin oferirea de sesiuni gratuite de coaching! Prin procesul de coaching, studenții aprofundează procesul de învățare, își îmbunătățesc performanța și își îmbogățesc calitatea vieții.” Coaching-ul constituie un parteneriat între coach și student, parteneriat ce are la bază procesul de provocare a modului de gândire și acționare a sa, având ca obiectiv inspirarea acestuia în maximizarea potențialului său personal și profesional. Se urmărește aducerea la suprafața a forței creatoare și găsirea soluțiilor optime și rapide pentru student. Indiferent că vorbim despre business coaching, executive sau team coaching precum și life coaching modul de abordare este similar și poate fi sintetizat după cum urmează:
-Clarificarea obiectivului de atins
-Asumarea
-Extinderea perspectivelor
-Planul de acțiune orientat către rezultat
-Implementarea acțiunii
Prin realizarea sesiunilor de coaching, avem în vedere orientarea către atingerea obiectivelor, deschiderea către soluții, schimbare prin îmbunătățirea performanțelor, concentrarea personală pe resursele disponibile și implementarea acțiunii. Studentul implicat în procesul de coaching experimentează noi orizonturi asupra provocărilor sale personale, experimentează perspective de îmbunătățire a abilităților în modul de a privi lucrurile și de a face noi conexiuni, își îmbunătățește și maximizează abilitățile cu privire la luarea deciziilor, cunoaște un nivel crescut de încredere în puterile proprii de a gestiona rolurile sale din viață. Studentul experimentează în egală măsură îmbunătățiri cu privire la productivitate, la satisfacție în viață profesională și personală precum și atingerea obiectivelor sale primordiale.
Tipuri de coaching:
-Life coaching: constituie tipul de coaching ce duce la redescoperirea sinelui, depășirea situațiilor dificile și înlăturarea blocajelor, conștientizarea valorilor, creșterea potențialului personal, identificarea unei căi optime de îmbinare a vieții personale cu cea profesională, recunoașterea și clarificarea aspirațiilor personale precum și menținerea concentrării către viitor.
-Business coaching: constituie acel tip de coaching individual orientat către antreprenori ce vizează identificarea oportunităților și lărgirea perspectivelor asupra resurselor, identificarea și asumarea rezutatelor dorite, clarificare cu privire la viziunea personală de business și în egală măsură dezvoltarea companiei.
-Executive coaching: constituie acel tip de coaching individual dedicat personalului de conducere având că obiectiv creșterea performanțelor, creșterea nivelului de asumare în luarea deciziilor și asupra acțiunilor, sporirea abordărilor relaționale și delegative, optimizarea leadershipului, îmbunătățirea calităților de reactivitate.
-Team coaching: constituie acel tip de coaching de echipă cu scopul de a îmbunătăți performanțele colective. Team coaching-ul vizează creșterea performanței, îmbunătățirea responsabilizarii, eficientizarea timpului și a procesului în ansamblu, identificarea rolurilor și a zonelor de responsabilitate.
Relația coach-student este una bazată pe încredere absolută în ambele direcții. Coach-ul încurajează studentul să performeze pe propriile sale forțe, fără a fi un sfătuitor, un mentor, un consultant, un expert sau un psiholog. Coach-ul nu sugerează, nu judecă studentul, nu îi dă sfaturi acestuia, ci creeaza un spațiu în care acesta să se poată desfășura și să se dezvolte. Soluțiile cele mai bune pentru student în vederea atingerii obiectivelor propuse indiferent de aria de aplicare se afla chiar în mâinile studentului, coach-ul ajutându-l pe acesta să le identifice. Soluțiile pentru obținerea rezultatului sunt identificate și construite de către student, acesta fiind complet autonom.
Dacă crezi că poți sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri. – Henry Ford
Coachingul nu poate fi explicat ci trebuie încercat. Nu poți explică o melodie, un apus de soare, o emoție, un obiectiv: trebuie să le trăiești. Am ajuns la coaching căutând să înțeleg arta managementului, căutând să înțeleg oamenii. Toate aceste căutări de părinte, de manager, de coach au un punct comun: oamenii. Cred în formarea unui stil de management în care coachingul să fie prezent în mod natural și constant. Cred în excelență, cred în educație și cred în dezvoltare. Sunt coach și manager IT și pun pasiune în amândouă. Îmi place coachingul pentru că lasă atât decizia, cât și puterea și responsabilitatea, dar mai ales soluția la client. În asta constă atât frumusețea cât și magia coachingului. Observ că oamenii se compară cu ceilalți și uneori urcă dealuri urmate de alți când au potențialul să atingă Everestul. Prin coaching fiecare client își poate descoperi propriul Everest. Până la urmă nu muntele e cel pe care îl putem cuceri, ci pe noi înșine. Redescopăr cu fiecare client de coaching câtă frumusețe există în fiecare om în parte. Uneori însă nu o mai știe sau crede nici el. Dar o poate redescoperi. Prin coaching. Eu pot fi un partener de dialog, de dans, de orchestră, de alpinsm, de drum. Dacă tu crezi că pot adaugă câteva note pentru că tu să îți creezi Simfonia mă bucur să îți fiu alături. Dacă tu crezi că poți să îți atingi Everestul îl vei atinge. Eu te voi însoți doar câțiva pași. În rest, e Drumul tău.
Mi-am antrenat abilitățile de a susține oamenii în drumul lor către performanță în contexte diferite: 3 ani într-un ONG, 9 ani în corporații multinaționale, 6 ani în zona de consultanță. Am facilitat experiențe de învățare și dezvoltare pentru manageri, executivi și persoane cu potențial de a deveni lideri, atât în România cât și în alte țări din Europa. Am petrecut mii de ore descoperind oamenii în centre de evaluare a competențelor, testându-le abilitățile prin instrumente specifice și facilitându-le dezvoltarea prin feedback, traininguri și workshopuri adresate nevoilor lor, sesiuni de coaching individuale sau de echipă. Sunt membru Internațional Coach Federation din 2012 și Coach certificat ICF la nivel ACC din martie 2013.
În perioada 2013 – 2014 am făcut parte din Consiliul de Conducere al Asociației Române pentru Coaching iar din aprilie 2017 sunt membru în Board-ul capitolului local ICF România care are ca misiune promovarea și menținerea standardelor profesiei de coach.
De profesie om de litere, mi-am clădit experiența profesională din mai multe arii ale cunoașterii, toate gravitând în jurul pilonului central: Omul ca ființă creativă. Sunt coach acreditat ANC, în formare (anul 4) la Școala de Psihodramă clasică , și la școala de Analiză Existențială și logoterapie. În prezent, susțin sesiuni individuale de coaching și coaching de echipă, ateliere de autocunoaștere și ateliere de pictură ghidată. Mă definesc spontaneitatea și umorul, bucuria de a descoperi oamenii și a crea spațiul pentru autenticitate, plăcerea de a picta și a scrie. Mai multe despre mine aflați pe www.coachingactually.ro și www.concordis.ro.
I usually work as a Learning Designer. I create learning programs and experiences for people and organizations. With my colleagues, we developed The Alternative University (http://universitateaalternativa.ro/) – a learning environment for changemakers that develop themselves and the society around them through real projects and personal growth. Since 2014 we are recognised as one of the Freedom-Centered Organisation in the world by the WorldBlu organisation.
I’m one of the founders of The Entrepreneurship Academy ( http://www.entrepreneurship-academy.ro/) – a Bachelor Degree in Business Administration from Netherland established in Romania as a Team Academy franchise. I’m the Chief Learning Officer for our Bachelor Program, and I develop the learning experience for our teamentrepreneurs. One of my passions is to design and develop people and organisations. From time to time I work as a consultant for different projects in organisations. I use a mix of skills and practices: training, coaching, and design to deliver purposeful experiences. I also work in 1to1 development processes: self-directed learning counseling, mentoring and coaching. I enjoy working with free-thinkers and responsible persons. I believe that with creativity, passion and real action we can make the world a better place. And a way to fuel all this is by empowering learning and educational programs at all levels. A quote that I keep with me in mind: „The most exciting breakthroughs of the twenty-first century will not occur because of technology, but because of an expanding concept of what it means to be human” – John Naisbitt
Cristina Velio este coach (ACC) și povestitor pasionat, cu o experiență de peste 12 ani în domeniul ‘Learning & Development’. Nu crede în rețete universale și își susține clienții în găsirea propriei căi către o viață personală și profesională împlinită. Consideră că rezultatele se obțin prin muncă dar și că tot ceea ce este real a fost mai întâi imaginat. Sesiunile de coaching se desfășoară în deplină acceptare, libertate și încredere și invită clientul să lucreze exact cum, când și cât doreste.
Mottoul după care se ghidează este “Be an encourager. The world has plenty of critics already” – Dave Willis.
Pasiunea mea cea mai mare din acest moment este de a trăi viața în acord cu propriile valori, în sincronicitate cu universul care ne înconjoară. Și asta presupune schimbare, dinamică, flexibilitate, acceptare, creativitate, gândire sistemică și strategică, prezență…toate acestea fiind aduse în spațiul creat de mine pentru ca oamenii să găsească inspirația pentru a-și atinge potențialul. Prin coaching am descoperit o nouă lume – lumea interioară a ființei mele – acolo unde găsești atât sursele “problemelor”- bruiajele, barierele interioare, precum și sursele creației, încrederii, cunoașterii. Această călătorie a crescut gradul de responsabilitate asupra propriei persoane siintelegerea modului în care lumea interioară influențează lumea exterioară și rezultatele pe care mi le doream. M-am îndrăgostit de mine, m-am îndrăgostit de oameni și m-am reîndrăgostit de viață. Și apropo de respons-abilitate, un beneficiu major al coachingului îl reprezintă dezvoltarea abilității de a răspunde în moment. Și cum viața reprezintă succesiune de momente, ce este mai frumos decât să ai abilitatea de a te bucura de fiecare moment, chiar și provocator fiind el câteodată?
Coach acreditat național (ANC) și internațional (ACC-ICF)
Cu o experiență extinsă, de peste 12 ani, în comunicare, Irina conduce azi o echipă de peste 40 de specialiști în PR în cadrul agenție de relații publice Golin. Irina are și o specializare puternică în CSR, înainte de Golin fiind responsabilă de comunicarea pentru unul dintre cele mai mari ONG-uri din domeniul educației din România – Fundația Noi Orizonturi. Irina este coach și a urmat cursul de formare în coaching al școlii One 2 Coach.
Bine te-am găsit, dragul meu client!
Am studiat coaching-ul pentru mine, ca să mă descopăr și să mă înțeleg.
Am ajuns să mă simt împăcată cu mine însămi, să înțeleg că nu am nimic de demonstrat și că pot sa mă dedic celui din fața mea, astfel încât tu, clientul meu, să beneficiezi de experiența procesului de coaching într-un spațiu creat special pentru tine. Clienții cu care lucrez sunt oameni care și pun întrebări și care caută răspunsuri, oameni care au vise pe care vor sa le transforme în acțiune. Deci, care este visul tău?
Numele meu este Mugurel şi simt că sunt menit să scot la iveală conştientizarea şi claritatea oamenilor cu care interacţionez.
Observ cu uşurinţă tipare şi cadre de referinţă. Pezenţa mea nu este întotdeauna una confortabilă pentru că provoc şi testez credinţele. Creez ordonat confuzie prin cuvinte, privire, sau cel mai des chiar prin tăcere. Știu că manipularea conştientă a confuziei crează CLARITATEA.
Când devi confuz toate facultăţile tale devin mai ascuţite şi subit începi să auzi şi să vezi mai bine. Când eşti confuz inteligenţa ta este alertă, activă şi într-o căutare constantă, aşa este şi necesar să fie! Acum e timpul să înveţi să cauţi cu bucurie!
Am urmat cursurile am urmat cursurile şcolii 12 Coach timp de 9 luni, dezvoltându-mă precum un făt în pântecul mamei. Am înţeles în timpul şcolii că descoperirea va fi continuă. Aceasta nu are limite şi margini aşa că mă dedic procesului în fiecare zi.
Nu ştiu unde o să mă mai poarte viaţa, sunt deschis şi curios. Poate, cine ştie, odată ne vom întâlni. O să simţi bucurie, confuzie sau disconfort. La plecare îţi promit că o să fii mai bogat. Dacă nu mai clar, cel puţin confuz sau de ce nu, cu o nouă perspectivă.
În 4 ani de experiență în coaching feedbackul clienților mei m-a descris ca fiind o persoană deschisă, veselă și caldă, care creează un spațiu de acceptare și liberă exprimare, facilitează apariția unor perspective noi si însoțește o cunoaștere de sine autentică.
In Business sau Life Coaching îmi invit clienții să-și asculte vocea interioară și să fie deschiși la orice altceva ar putea fi adevărat pentru ei. Cred că fiecare dintre noi se află într-un anumit moment al drumului său spre a-și descoperi propriile noi căi de dezvoltare, drum ghidat de claritatea a ceea ce ne dorim și de convingerea că suntem cei mai potriviți și avem tot ce ne este necesar pentru a ajunge acolo.
Laura Dragomir este un „Forrest gump spirit”, merge până la capăt pentru ceea ce își dorește de la viață și pune suflet în tot ce face.
A lucra cu oameni, pentru Laura este o bucurie și un privilegiu, pentru că activitatea aceasta este ACEA pasiune, pe care o va face până ajunge în baston :).
A livrat cursuri din 2008, la peste 1700 de cursanți, iar de anul trecut a pășit pe calea minunată a coaching-ului, instrumentul de dezvoltare personală cel mai puternic, pe care ea l-a cunoscut.
Persoanele care au lucrat cu ea în coaching au apreciat ascultarea atentă, prezența și oglindirea a ceea ce vede, aude, simte în relația de coaching.
De-abia așteaptă să fie martora unor noi exporări de sine!
Am acumulat ani de experiență în viața din care învăț continuu, cu lucruri mai ușoare sau mai grele, atât în familie, cu prietenii cât și în business;
Am o familie de invidiat;
Am prieteni buni, mulți, loiali;
Am lucrat și lucrez cu tineri și foarte tineri;
Am construit echipe, am construit produse, am construit business-uri: mai mici sau foarte mari;
Am început ultimul start-up anul acesta;
Am lucrat pentru corporații străine, pentru antreprenor român și acum lucrez pentru mine.
Și în toate am avut rezultate pozitive: mai ușor sau mai greu.
Toată această experiență cumulată cu experiența coaching-ului m-a construit omul de azi care stă în față voastră.
Mihaela leads the HR function in Wipro Romania for the past 8 years encompassing more than 20 years of experience, mainly in HR Management. She has a strong HR expertise in outsourcing BPS/IT, production, automotive and FMCG industries, bringing the highest value to the business through networking and keeping a close focus on the needs of the customer (internal and external). Mihaela has graduated Polytechnic University – Electrotechnical Faculty and continued her education in Strategic HR Management at West University in Timisoara. She is Associate Certified Coach, ACC by ICF and Certified Coach by Romania ANC.
Olga is an Associate Certified Coach (ACC) in ICF, founder and trainer of the coaching school „One 2 Coach”, who’s activity she also coordinates.
Facilitating change has been in Olga’s attention throughout time in different forms. At the beginning through sales, than through team management, and for the last 9 years as a trainer, coach and entrepreneur.
As change management facilitator Olga’s main focus is to accompany people in increasing their level of awareness, recognize change at all levels and integrate it, while acting as a Decision Catalyst. The Coaching programs she delivers are mainly based on Resources focused approach and in creating the space for Authentic Presence Based Communication. She sees authentic leadership seeds in connection, authenticity and trust.
Mereu am fost un om pasionat și am făcut lucrurile de și cu plăcere, atât în viața profesională cât și în viața personală. Îmi place ca atunci când fac ceva să mă implic în totalitate și să mă bucur de rezultat cât mai mult. Cred că mă hrănesc cu bucuria asta. Se pare că sunt printre oamenii care au știut ce vor să facă profesional. Si anume sa lucrez cu bucurie.
Am avut un traseu profesional generos. Am inceput sa lucrez in distributie FMCG, apoi am fost Consultant pentru asigurari de viata, unde am avut norocul sa gasesc cea mai buna scoala de vanzari – cum sa vinzi relatia cu tine. Am intrat ulterior in zona financiara si am experimentat leasing, asigurari, servicii bancare. Am iesit din „borcanul” corporatist si am lucrat in antreprenoriat, respectiv in lumea reala, cu discutii cu furnizorii, probleme cu bancile, cu clientii, cu angajatii… M-am intors in corporatie de 7 ani si sunt manager de echipa.
Sunt mândră că am pus bazele câtorva echipe, am creat parteneriate, am contribuit la dezvoltarea procedurilor și produselor, la implementare de soft și multe alte activități necesare. Toate acestea au fost provocări – pe multe dintre ele nici nu știam de unde și cum să le apuc. Dar am constatat că îmi place mult mai mult când trebuie să construiesc ceva decât când iau ceva gata făcut. E un sentiment plăcut când oamenii povestesc ca tu ai implementat un soft, sau de la tine au invatat o structura financiara. Si bineinteles, avem rezultate.
Acum formez oameni, inclusiv profesional, fac strategii, fac rezultate, am idei, initiative, am o echipa stabila si matura, cu un plan de succesiune clar, construiesc relatii cu clientii, fac analiza financiara, creez solutii „altfel”… si avem rezultate. Ma bucur cand colegii din echipa mea stiu ca putem sa mutam muntii.
Folosesc orice oportunitate sa invatam. Ce ai invatat cand ai pierdut? Ce ai invatat cand ai castigat? Ce ai invatat cand nici n-ai pierdut nici n-ai castigat? Limitarile sunt oportunitati de a ne dezvolta – daca era usor, o facea toata lumea J. Am o credinta limitativa – NU merge si asa, iar daca nu se poate, aflam cum se poate face. Pentru mine managementul nu este un task, este un tool.
Mă simt provocata de limitari si provocarea mea este ca oamenii sa-si descopere potentialul, pasiunile, ce isi doresc…constient. Asta am descoperit in coaching, care m-a a ajutat sa fiu completa.
Poți! Există soluții chiar și atunci când crezi că nu se mai poate face nimic. Atunci când crezi că doar cei mari și puternici pot, că manager-ul sau prietenii nu te înțeleg, că nu știi ce să mai faci sau cand tot ce ai incercat deja a esuat. Sigur există o soluție la care nu te-ai gîndit încă. E suficient să îți dorești, să vrei, să înveți, să încerci, să greșești, să încerci iar.
Sfatul meu pentru oricine si pentru mine e sa nu fim roboți. Dacă ne place vom face ceea ce facem din ce în ce mai bine. Dacă nu ne place, să cautam altceva. Este important să intelegem asta. Din pasiunea cu care ne facem activitatea reies felul în care ne atingem obiectivele dintr-o zi, sau pe un aspect al vietii noastre, modul în care suntem perceputi de cei din jur.
Am absolvit facultatea de Drept în 2003, am urmat cursurile de management ale Open University Business School și dețin un Master în Managementul Proiectelor și o certificare internațională (PMP) de la Project Management Institute.
De peste 10 ani implementez proiecte. Am coordonat peste 20 de echipe în proiecte de training, dezvoltare organizațională, îmbunătățire de procese și proceduri, evaluare de proiecte și programe.
Toate experiențele pe care le-am trăit au avut ca numitor comun oamenii. Fiecare întâlnire, fiecare interacțiune m-a îmbogățit și mi-a adus, de multe ori, perspective nebănuite. Drumul spre activitatea de coaching a venit astfel natural, ca prelungire ale unei stări de fapt.
Îmi place să mă uit la lucruri sistemic, din perspectiva interacțiunilor și a modului în care totul se leagă într-o împletitură fină de relații și emoții. De aceea nu cred în delimitările stereotipe care scindează viața „profesională” de cea „personală” ca și cum trăirea s-ar petrece în două lumi separate cu precizie chirurgicală. Mă uit la fiecare om ca la un întreg, o enigmă pe care mă simt privilegiată să o însoțesc atunci când mă alege în calitate de coach.