28 dec. Gala Antreprenorului UPB – Iulian Popescu CEO Soft Tehnica
Despre Iulian – https://ro.linkedin.com/in/iulian-popescu-9a8b341b
Despre Soft Tehnica – https://soft-tehnica.com/
Cum ai descrie perioada ta de studenție? Care sunt cele mai importante 3 lucruri, invățate în acea perioadă pe care le aplici și astăzi?
Perioadă studenției a fost cea mai importantă perioadă a vieții din perspectiva acelerarii cu care te formezi.
Am învățat să mă descurc singur, să cunosc cât mai mulți oameni / relaționare, încredere în sine.
De unde a pornit afacerea pe care o coordonezi în prezent?
Din cămin în Regie evident :D.
Ideea afacerii SoftTehnica este una mai veche, încă din clasa a-7-a de când am avut primul calculator 286 mi-am droit să înființez o companie de software, am continuat apoi în liceu să public aplicații software în reviste de specialitate, căutând în același timp un brand și o nișă de piață pentru viitoarea firmă de software, pe care am reușit să o înființez abia în anul 2 de facultate.
Dintre ingredientele succesului tău ca antreprenor, cât reprezintă pasiunea și cât efortul?
Cel puțin 90%, dar e mult de vorbit aici. Pe lângă efort, pot adăuga în aceeași familie de ingredient și DETERMINAREA, fără de care un intiator de startup renunță în primul an.
În mediul de afaceri românesc, ce consideri că are o importanță primordială: cunoașterea produsului sau cunoașterea pieței? Cât de mult te concentrezi pe dezvoltare și cât pe client?
Aici discutăm de abordări diferite, cel de business orientat pe produs nou prin care de multe ori formezi o piață, sic el orientat pe client prin care în general conturezi servicii de calitate, dar nu neapărat unele care să schimbe paradigm.
Evident în piața din România are niște particularități față de enunțul de mai sus, pentru că cel puțin la începutul anilor 2000, piața era mult prea mică să îți permiți “luxul” de a alege.
Noi ca firmă am fost un mix între abordarea către produs și către client, pentru că idea inițială și viziunea au fost orientate clar către dezvoltarea de produse, dar viața ne-a învățat să ne uităm foarte atenți la client, să-l înțelegem, să empatizam cu ei și să le propunem cele mai bune soluții ca și cum noi eram în pielea acelui antreprenor/manager cu care doream să semnăm contractual.
Inclsuiv acum Soft Tehnica are departamente de produs și de soluții la cheie, chiar dacă încercam să ne focalizăm cât mai mult experiență.
Abordarea noastră a fost că departamentul de soluții la cheie să fie un “incubator” de noi produse, fiind rampa perfectă de lansarea în noi piețe, noi domenii și de a cunoaște noi clienți, țări noi, business-uri noi.
Pe de altă parte în cadrul companiei creștem produse, iar odată ce acestea se maturizează organizăm firme de tip spinoff care au că rol scalarea respectivului produs și desprinderea lui juridică și organizatorică de firmă mamă, tocmai pentru a dinamiza evoluția și a permite dezvoltarea în cadrul echipei a unei culturi specifice.
Cum arată, în linii mari, ziua de lucru obisnuită? Dar weekendul?
Nu am trasat niciodată o barieră clară între muncă la birou, vizite pe teren, relaxare sau prieteni. Peste tot îmi păstrez ochii deschiși să înțeleg noi business-uri șiș a caut idei noi, dar pe de altă parte, discuția cu clienții sau cunoașterea de oameni noi pe mine mă încărca în general, putând fi în același timp un mod interesant de a-mi petrece timpul personal.
De aceea îmi este greu să evaluez câte ure sunt muncă și câte sunt alocate vieții “libere”, dar cert este că sunt active la o medie de 18 ore pe zi, măcar 6 zile din 7.
În ce masură sunt corelate cunoștințele obținute în scoală cu viață reală? Cât de important este pentru tine să continui să te perfecționezi?
Cel mai important lucru pe care l-am câștigat în timpul școlii este anturajul pozitiv dacă este permisă această expresie, pentru că timpul acela din tinerețe petrecut printer oameni mult peste medie m-am format cee ace sunt astăzi.
Perfecționarea este evident una foarte importantă pentru mine, dar nu neapărat una formală