19 feb. Întreabă un Antreprenor – Anca Alungulesei
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, cu o expertiză de peste 10 ani în domeniul alimentației sănătoase a creat revoluționara metodă integrativa de slăbit și menținere Psiho-Dieta, cu rezultate impresionante, dobândite pentru tot parcursul vieții.
Anca Alungulesei este și practician de medicină complementară, certificată ca terapeut în terapii complementare, terapeut în theta-healing, trainer în stil de viață sănătos, speaker motivațional, fondator RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw-vegan din Romania, primul autor din România care a lansat o carte despre sucurile naturale: “Sănătate la Pahar. Ghid practic de introducere a sucurilor naturale în alimentația zilnică. Pas cu pas”, carte ce a fost recunoscută și premiată internațional, cu distincția „Best în the world”, locul III, GOURMAND AWARD
Află mai multe despre Anca – https://www.anca-alungulesei.ro/anca-alungulesei/
- Cum te descrii în câteva cuvinte?
Mama, soție, terapeut și antreprenor.
- Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit?
Perioada studenței pentru mine a coincis și cu perioada de început în postura de angajat, astfel studenția a fost trăită din această perspectivă. În paralel cu facultatea lucram ca învățator, într-o școală mică, de la țară. A fost o perioadă minunată în care am gustat atât din independența faptului că deja eram pe picioarele mele pentru că lucram, dar mă bucuram și de o perioadă grozavă în care îmi “trăiam” studenția, tinerețea și entuziasmul începutului de maturitate. Evident că banii nu ajungeau niciodată, dar asta era prea puțin important în perioada aceeaJ.
- De ce antreprenor și nu salariat?
De-a lungul vieți am fost și șiJ, și angajat (atât la stat cât și in domeniul privat) dar și antreprenor. A fost ca un dans pentru mine. Am trecut de la angajat la angajator, apoi am revenit în postura de angajat pentru ca ulterior să redevin angajator și acum antreprenor și terapeut în nutriție.
Sunt o fire extrem de adaptabilă și maleabilă vremurilor pe care le trăim. Niciodată nu rămân încrâncenată pe ideea “ce bine îmi era acum 5 ani – adică în trecut”, ci mă adaptez situației și contextului din fiecare clipă prezenta pe care o trăiesc.
- Cum ai ales idea de afacere?
De-a lungul timpului au fost mai multe idei de afaceri care, sincer, toate au pornit din preocupările personale, pasiunile sau bucuriile mele, pentru că am trăit mereu cu acea convingere că orice aș face trebuie să fiu pasionată, să fiu în priză real, autentic cu domeniul, să am în interiorul meu motorul care să mă facă să descopăr cea mai bună varianta pentru clienții sau oamenii cu care lucrez. Sunt o fire foarte creativă și mereu caut ceva ce “n-a mai făcut nimeni”. Îmi place să dau culoare și sens lucrurilor pe care le fac, să mă las inspirată și să inspir la rândul meu. Din tot ce am experimentat până acum, cel mai mult mi-am menținut atenția, focusul și pasiunea pe zona de wellbeing (alimentație sănătoasă, stil de viața sănătos, îmbunătățirea vieții de zi cu zi). Activez aici de mai mult de 10 ani și sunt foarte fericită ca fac asta. Primesc recunoaștere zi de zi de la persoanele cu care lucrez și faptul că, la un anumit moment, o persoană inspirată de mine și activitatea mea își îmbunătățea o particică din viața, este mai mult decât puteam spera. Etapa în care mă aflu deja de peste 10 ani este aceea de contribuție. Orice aș face, mereu am că focus să ajut cât mai multi oameni prin ceea ce fac, prin activitatea mea profesională.
- Care au fost riscurile asumate la început?
Provocările au venit din toate direcțiile. Atât din direcția financiară, cât și din cea de pozitionare, de transmitere a mesajului pe care eu îl aveam pentru oameni. În momentul în care am deschis RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw vegan din România, tipul acesta de business era unul foarte nișat, nu se adresa nicidecum unei mase mari de oameni. În timp, și datorită contribuției mele în acest domeniu de activitate, masa critică a consumatorilor a crescut și au apărut și alte afaceri similare cu ceea ce făceam eu.
- Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?
Nu neaparat. Evident că sunt inspirată de oamenii de success însă, sincera să fiu, nu mi-am dorit niciodată să fiu altcineva decât sunt. Și acum mai puțin ca oricândJ.
Ideea de mentor este valoroasa pentru că te inspiră însă nu trebuie să te domine, adică să îți dorești să ajugi exact acolo unde este mentorul tău. Pentru că acest lucru nu este realist și realizabil. Important este să îți păstrezi autenticitatea și unicitatea persoanală, pentru că asta face diferenta între tine (cel unic) și restul oamenilor.
- Ce era diferit după primul an de business?
TotJ. De la business plan, proiecție financiară, până la tipul de consumator căruia ne adresăm. Strategia de marketing și comunicare a venit ulterior și asta ne-a ajutat și ne-a propulsat foarte mult. Evident că ne-ar fi ajutat mult mai mult să fi avut încă de la început o strategie coerenta, însă fiecare lecție a avut momentul ei și rostul ei.
- Care a fost investiția inițială?
30.000 euro (banii nostri și ai familiei). Deci pot spune că a fost un business de famile.
- Ce înseamnă un eșec în afaceri?
Nu aș putea să răspund la această întrebare pentru că n-aș ști cum să descriu eșecul. Adică depinde foarte mult cum definești esecul în raport cu așteptările avute. Depinde din ce perspectivă privești lucrurile.
Dacă te referi la cifre, tragi linie și vezi că ești pe minus, da, poate fi considerat un eșec. Însă sunt foarte mulți factori care influențează acest parcurs. Daca însă, la un moment dat, ajungi să îți pierzi focusul, motivația și energia din business-ul tău, poți considera de asemenea a fi tot un eșec care însă nu se măsoară în cifre, ci în senzații, sentimente și intuiții. Însă, una peste alta, eu consider că toate acestea sunt mai mult oportunități de învățare și nicidecum eșecuri.
- Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.
Inovație: nu zice nimeni să reinventezi roata, însă poți să dai o sclipire nouă și o altă perspectivă unei idei care a mai fost pusă în practică poate de mii de ori. Este însă viziunea ta, perspectiva ta personala, energia ta. Și asta se numește inovație.
Unicitate: fă din business-ul tău ceva UNIC. O experiență. Atât pentru tine cât și pentru clientii tăi.
Motivație și însemnatate: sunt cele care te vor menține în proces ori de câte ori vei simți că îți este “greu”, “dificil”, “imposibil de trecut”.
De câte ori am simțit la RawCoco aceasta “greutate a drumului” îmi repetam o mantră care pe mine m-a ajutat extrem de mult: să nu uit niciodată de ce am plecat pe acest drum. Dorința mea a fost să îi ajut pe cei din jur și, atât timp cât aveam acest focus, reușeam să mă mențin cu forțe proaspete în toată această călătorie.
Curiozități studenți UPB:
Adrian Vasile– Facultatea de Automatică și calculatoare – Anul II
Care ar fi obiceiurile de bază care duc către un trai dorit?
Obiceiurile (de orice fel) sunt exact cele care ne conduc către traiul dorit sau către traiul mai puțin dorit. Dacă ar fi acum să ofer o lista scurtă, ar fi urmatoarea:
- Să ai o alimentație echilibrată
- Să ai o rutina de somn
- Să îți rezervi cel putin 15 min doar pentru tine (în care să citești, să meditezi, să te relaxezi, să faci exerciții de respiratie, etc)
- Să îți fii recunoscător în fiecare zi pentru viața ta
Alexandra-Iuliana -Facultatea de Inginerie Medicală Anul III
Cum ti-ai dat seama ca aceasta este menirea ta?
Cumva am știut dintotdeauna. Nu neapărat am avut claritate în ceea ce înseamnă menirea mea, însă am știut ce îmi doresc: prin ceea ce fac să las o amprentă în viețile oamenilor din jurul meu. Să aduc un strop de bine.
Claudiu-Marian -Facultatea de Automatică și Calculatoare Anul I
Buna ziua. Eu am câteva întrebări despre sănătate:
- Eu am renunțat de aproximativ 3 ani la zahăr total și pot să spun că îmi este mult mai bine și nu m-am atins de el de atunci (zahar, îndulcitori, nimic). Totuși, mai consum uneori fructe, din mentalitatea că au vitamine. Este acest lucru rău, au trebui sa evit fructele?
Te felicit pentru decizie. Asta îmi spune despre tine faptul că înțelegi cât de important este să îți menții starea de sănătate (ca să reușești în tot ceea ce îți propui) și, mai mult ca sigur, care sunt efectele nocive ale zahărului alb rafinat asupra organsimului. În ceea ce privește fructele, gândește-te la ele ca la cele mai minunate daruri ale naturii: apa, soare si vitame. Deci, go for it.
Mihaela – Facultatea de Inginerie în Limbi Străine Anul II
- Cum se deschide un start-up? Acum, se poate face cu mare ușurința. Intri pe site-ul Registrului Comertului, îți pregătești documentele necesare și mergi să le depui. E o chestiune birocratică.
- Ce acte sunt necesare pentru deschiderea unui start-up? Ai nevoie de un sediu pentru firmă, actele asociațiilor și 200 lei pentru capital socialJ.
- După ce se descide un start-up, ce etape urmează? Înainte de a te gândi să îți deschizi un start-up sunt necesari anumiți pași: să ai o idee de business, să studiezi concurența de pe piață, să îți faci un business plan și să vezi pe ce finanțe te bazezi.
Alexandru -Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice Anul II
Bună ziua,
Cum pot să mă motivez să slăbesc și să nu mai am un stil de viață nesănătos?
Ca să reușești în acest proces, este nevoie să găsești o însemnătate mai mare decât obiectivul de a slabi și, de asemenea, să definești cu exactitate ce înseamnă pentru tine un stil de viața sănătos. Atunci când oferi o însemnătate mai înaltă procesului în sine, focusul nu mai este neaparat pe cântar (și implicit) pe kilograme, ci pe toate beneficiile stării de bine care decurg din acest proces. Și…bucură-te de proces, nu fugi doar după rezultat. Este ca în antreprenoriatJ.
Elena-Laura – Facultatea de Inginerie în Limbi Străine – Master Anul I
Când te-ai gandit că e momentul să îți deschizi propriul bussiness? Ce te-a motivat? Ai început singură sau ai avut o echipă cu care ai început?
Pana în 30 de ani aveam deja business-ul meu. M-a motivat dorința aceasta internaă de a face ceva care să aducă însemnătate celor din jur și implicit mie. Cât despre echipă, construcția acesteia a venit ulterior, odată cu creșterea și amplificarea viziunii inițiale.
Dragoș – Facultatea de Inginerie în Limbi Străine Anul II
Vedeți un potențial la acest moment pentru o afacere în producerea nucilor în România și promovarea acestora pentru un stil de viață sănătos?
Sigur. Orice idee poate fi cu potențial inclusiv în România sau mai ales în România. Atât timp cât identifici nișa căreia te adresezi, îți cunoști concurența, iar mesajul tău de “vânzare” este cât mai potrivit nevoilor segmentului tău de consumatori. Cu alte cuvinte, o comunicare și un marketing valoroase fac diferența.
Mihaela Alexandra –Facultatea de Inginerie Medicală Anul I
Cum pot dezvolta o afacere?
Depinde în ce domeniu te gândești să activezi. Sunt mai multe modalități. Poți gândi o afacere în care tu ești vocea sau poți gândi o afacere în care echipa este vocea.
Laura-Adriana -Facultatea de Inginerie Medicală – Anul II
Cum de ați știut că ceea ce faceți este ceea ce trebuie? Cum ați găsit motivație de a înainta când lucrurile nu erau roz?
Știi care este partea amuzanta, că NICIODATĂ nu știi cu certitudine că exact acesta este drumulJ Nimeni nu îți poate oferi aceasta garanție cum nimeni nu îți poate garanta faptul că ceea ce începi tu astăzi cu mult entuziasm, cu dedicare și energie 100%, peste 5 ani va fi un succes. Așadar, recomandarea mea este să te bucuri de procesul în sine, să construiești zilnic la el, s îmbunătățesti mereu ce este de îmbunătățit, să fii blândă cu tine în orice ai face și să fii convinsă de faptul că, în fiecare moment, oferi maxim din potețialul tău. Eu așa am facut și se pare că tipul acesta de gândire mi-a fost cel mai util mai ales în momentele….mai putin rozJ
Andrei-Facultatea de Energetică Anul IV
Dacă vrei să ții un regim cu mese regulate, este ok să forțezi corpul să mănânce la anumite ore când nu ai senzația de foame?
Nu neapărat. Depinde ce îți dorești. Eu sunt pe principiul că cel mai important este să învățăm să ne ascultăm corpul și să răspundem nevoilor lui. Însă, dacă timp de mai mulți ani, ai avut un regim de viața haotic, cu obiceiuri nesănătoase de tot felul (mâncat, odihnă, viață dezordonată, etc) este nevoie de o disciplină atât fizică, cât și mentală care să te readucă în matcă și care să te reechilibreze.
În ceea ce privește mâncatul chiar atunci când nu îți este foame, îți ofer o recomandare pe care o folosesc des în sedințele mele private de Psiho-Dieta: atunci când nu îți este foame, așează-te totuși la masă cu intenția de a mânca și oferă-ți o oportunitate de învățare. Este momentul perfect să faci ceea ce se numește mindfull eating, adică să te conectezi cu mâncarea din farfurie, să mănânci încet, să mesteci de nenumărate ori, să fii atent la gustul, aroma și textura alimentelor. Profită de aceste momente ca să nu mai mănânci în viteza și pe nemestecate. Fii atent mai ales la gândurile care îți trec prin cap în momentul în care mănânci și la emoțiile care îți străbat corpul. Este cu adevărat o oportunitate grozavă de învățare despre tine. Eu zic să profiți de ea, pentru că sunt destul de rare aceste momente…dacă nu te antrenezi pentru asta.
Florin -Alexandru – Facultatea de Energetică Anul III
Când si cum v-ați dat seama ca o cofetărie-ceainarie ar putea fi caută în România? Și care au fost prioritățile în a caladi o astfel de afacere?
Am identificat nevoia din piața, venită evident din nevoia personală: doream deserturi sănătoase și nu prea erau alternative de acest tip. Evident că m-a atras foarte mult ideea de a fi inovațiva pe o nișa aproape inexistentă în acel moment în România.
Raluca-Iulia – Facultatea de Științe Aplicate Master Anul II
Cum a gasit motivația necesară să meargă mai departe când lucrurile nu evoluau conform planului?
Cu încredere atât în Divinitate, cât și în scânteia divina din mine. Cu toții suntem infinit și putem face în orice clipă tot ceea ce visam – atât cu ochii închiși, cât și deschișiJ Însă, pentru asta trebuie să dăm deoparte toate convingerile limitative care ne îngrădesc și să ne antrenam mintea pentru a vedea tot acest parcurs mai întâi în minte și apoi în plan fizic. Și atunci lucrurile se întâmpla cu mare ușurința. E dansul vieții.