Întreabă un antreprenor – Lucian Gherghiță

Întreabă un antreprenor – Lucian Gherghiță

1. Cum te descrii în câteva cuvinte?

Sunt o persoană energică, cu simțul umorului, foarte sociabil.

2. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?

A trecut ceva timp, am lucrat încă din primul an de facultate și m-a ajutat foarte mult ulterior în business, faptul ca am lucrat și la sfârșitul facultății am acumulat experiența.

Nu aș schimba nimic din ce am facut în perioada studenției.

3. De ce antreprenor și nu salariat?

Ai liberatate să iei singur decizii, ai o independență financiară și exista o motivație mult mai mare să reușești

4. Cum ai ales idea de afacere?

Împreună cu un coleg am decis să încercăm să facem o afacere în domeniul consultanței comerciale, aveam și eu și el experiență în domeniul acesta și am reușit, acesta a fost primul business al meu.

5. Care au fost primii pași în direcția demarării afacerii?

Am identificat o nișa, apoi am început să punem pe hartie ce am avea nevoie să demarăm, am creat site-ul, am identificat un sediu etc.

6. Care au fost riscurile asumate la început?

Lipsa de experiență în antreprenoriat, necunoașterea concurenței, adaptarea la situația din anul 2010, când România încă nu își revenise din criza.

7. Ce era diferit după primul an de business?

Totul, a trebuit să regândim toata strategia de marketing, am căpătat multa experiența, au apărut angajații și odată cu ei grija pentru plata salariilor și contribuțiilor.

8. Care a fost investiția inițială?

În jur de 10.000 euro

9. Care consideri că au fost “greșelile de la început de drum” și cum te-au ajutat acestea să ajungi în punctul în care ești astăzi?

Am neglijat partea de marketing, eram nerăbdător să reușesc și forțam foarte mult lucrurile, nu am ținut cifrele sub control, primele șase luni au  fost dificile, am făcut cred toate greșelile posibile și partea bună este ca am învățat din ele și nu le-am repetat.

10. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri  esențiale în demararea unei afaceri.

Curaj, atenție la toate detaliile și alegerea unui domeniu în care aveți experiența.

Curiozități studenți UPB:

1. Cosmin, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, Anul I:

Cum să încep efectiv ceva, cum îmi pun bazele despre antreprenoriat?

Este recomandat să nu începi un business fără să ai experință/pregatire în domeniu, cel mai bun profesor de antreprenoriat este EXPERIENȚA dar să ai grijă să nu coste prea mult.

 

2. Augustin, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, Master Anul I:

Dacă am mai mult de o idee pentru a înființa o afacere, cum mă hotărăsc pe care din ele să merg? 

Aici ține mult de feeling ,trebuie făcută o analiză de oportunitate și apoi poți să iei o decizie bună.Ce trebuie să iau un calcul?trebuie să îți faci un plan de afacere pe termen scurt, mediu și lung, să analizezi foarte bine piața pe care vrei să intri, să încerci să o înțelegi, să îți cunoști competiția, sunt multe lucruri la care trebuie să ai grijă. Ce sfaturi sau recomandări ai avea?curaj, atenție la detalii, ele fac diferența.

 

3. Bogdan Cristian, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Anul IV:

Dacă ar fi să alegeți dintre:

  1. a intra în industrie și a te a angaja la o firmă unde ai avea perspective de a învăța anumite lucruri și de a putea avansa profesional.
  2. a îți dedica timpul unei mici afaceri în care nu ai o convingere/încredere că o să meargă, dar o mică experiență în lumea anteprenoriatului pentru a vedea cum merg lucrurile consideri că te-ar ajuta pe viitor pentru o idee mai bună.

Ce ați alege să faceți?

 Ați încerca să le faceti pe amândouă având în vedere că interesul și încrederea pentru a doua variantă  nu e foarte mare și totuși să fie mereu backup-ul variantei 1?

(P.S: contextul fiind al unui tânăr care după terminarea facultății nu știe cu adevărat ce îi poate oferi industria, ce limitări are sau ce oportunități)

Multumesc!

Eu ți-aș recomanda să te angajezi o perioadă, să poți face diferența ulterior între angajat și angajator, când te simți pregătit poți începe un business.

 

  1. Marius, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, Anul V:

        Cât de mult trebuie să minți în antreprenoriat pentru a avea succes.?

Nu poți avea success în afaceri mințind, poți în cel mai fericit caz să ai o victorie de moment dar nu poți avea succes.