Gala Antreprenorului UPB – interviu Costin Tudor – fondator undelucrăm.ro

Gala Antreprenorului UPB – interviu Costin Tudor – fondator undelucrăm.ro

Despre Costin – https://www.linkedin.com/in/costintudor/
Despre undelucrăm.ro – https://www.undelucram.ro/

Consideri că formarea ta în UPB a contribuit la dezvoltarea ta ca antreprenor?
Cu siguranță formarea în cadrul UPB a contribuit la dezvoltarea mea și în zona antreprenorială. Gândirea analitică, luarea deciziilor pe baza unor date concrete sau pragmatismul sunt atribute pe care consider că le-am dezvoltat în perioada studenției.

Cum ai descrie perioada ta de studenție? Care sunt cele mai importante 3 lucruri, învățate în acea perioadă, pe care le aplici și astăzi?
Îmi amintesc cu nostalgie de perioada de studenție. Colegii, profesorii, destul de multe opinii divergente cu aceștia, restanțe, primul vot, primul job.
Dintre lucrurile pe care le-am învățat și le aplic și astăzi pot menționa: lucrul în echipă, luarea de decizii cât mai în cunoștință de cauză, asumarea deciziilor.

De unde a pornit afacerea pe care o coordonezi în prezent?
Undelucram.ro a pornit de la o nevoie a candidaților care aplică la companii și anume aceea de a ști cât mai multe informații despre angajatori, fie că vorbim despre informații despre mediul de lucru, nivel de salarizare sau oportunități de carieră.
Astfel am oferit posibilitatea candidaților să descopere angajatorii punându-le la dispoziție informații furnizate direct de către angajații respectivelor companii.
La momentul actual, Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online dedicată angajaților din România, iar pe platforma se pot găsi locuri de muncă, recenzii ale angajaților despre companii, informații despre salarii și detalii despre cum se desfașoară interviurile de angajare.
Platforma este, de asemenea, prezentă în opt țări din regiune (România, Grecia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și Polonia).

Dintre ingredientele succesului tău ca antreprenor, cât reprezintă pasiunea și cât efortul?
Consider că efortul reprezintă cea mai importantă componentă a succesului. Munca în sine trebuie evident susținută și de pasiune, respectiv de credința pe care o ai în idee.

În mediul de afaceri românesc, ce consideri că are o importanța primordială: cunoașterea produsului sau cunoașterea pieței? Cât de mult te concentrezi pe dezvoltare și cât pe client?
La baza aș spune că sunt un om de produs. Mi-am dorit și am creat un produs care să fie folositor în piață și care să răspundă unor nevoi reale. Însă pe măsură ce complexitatea produsului creștea, mi-am dat seama că este mai mult decât necesar să îți cunoști piața, să îți cunoști clienții care îți vor cumpăra produsul și toate eforturile să le susții și cu marketing.
Pe măsură ce Undelucram.ro a crescut am reușit ca toate aspectele de mai sus să le susțin cu echipe dedicate (echipe de dezvoltare a produselor, de marketing și de vânzări).

Cum arată, în linii mari, ziua de lucru obișnuită? Dar weekendul?
Nu aș putea spune că îmi standardizez zilele de lucru și cu atât mai puțin weekend-urile.
Evident este nevoie de o organizare și o planificare a multor acțiuni pe care trebuie să le fac, însă fiind mai mult în zona de coordonare a business-ului, respectiv a echipelor din spatele acestuia, consider că zilele de lucru se bazează foarte mult pe adaptabilitate astfel încât să ajungem la obiectivele propuse.
În ceea ce privește weekend-ul pot spune că încerc pe cât de mult posibil să mă deconectez de zona ce ține de muncă și să mă concentrez pe relaxare.

În ce masură sunt corelate cunoștințele obținute în școală cu viața reală? Cât de important este pentru tine să continui să te perfecționezi?
Cunoștințele pe care le obții în școală cu siguranță pot reprezenta o bază pe care tu te poți clădi ca profesionist, fie că vei lucra pentru o companie, fie că vei fi antreprenor. Într-adevăr, personal am avut parte de o bază mult prea teoretică, dar consider că ține de fiecare dintre noi să ne perfecționăm în direcția și drumul profesional pe care le alegem.

De când ești antreprenor, ai considerat necesar să înveți sau să urmezi cursuri în domenii conexe?
Sunt un adept al educării și învățării continue. Întotdeauna mi-a plăcut să descopăr și să aprofundez lucruri și noțiuni noi, inclusiv domenii noi. Ca exemplu, pot spune și recunosc că nu am înțeles foarte mult din cursurile de marketing pe care le-am avut în școală, dar acum sunt fascinat de importanța și puterea pe care o are marketingul în cadrul unei organizații. Încerc să înțeleg acest domeniu cât mai bine și “fur“ ce pot de la colegii mei.

Pentru tine, în ce se măsoară succesul?
Ca absolvent de Politehnică îmi voi permite o glumă: succesul se măsoară în Jouli, joul-ul fiind unitatea de măsură pentru energie. Și pentru că orice glumă conține și un sâmbure de adevăr, succesul pentru mine îl observ când energia și eforturile pe care le depunem, atât eu, cât și întreaga echipă, se transformă în ceva util și folositor pentru angajații și candidații din piața muncii.

Condiția esențială a antreprenorului este capacitatea de a se supune riscurilor. Care crezi că sunt în momentul de față cele mai importante riscuri cu privire la demararea unui proiect de business în România?
Riscurile la care un antreprenor se supune sunt evidente, însă nu m-aș limita la România, ci aș spune că spune că sunt general valabile. Consider că cel mai mare risc este acela de a nu-ți trasa un plan de business realist. De asememea, un alt risc este acela de a nu lua în considerare feedback-ul din piață, respectiv de a nu te gândi în prealabil la soluții de tip “plan B”.