01 mart. Întreabă un Antreprenor – Daniel Predoiu – CEO & FOUNDER DAN INVEST
Întrebări UPBizz:
- Cum te descrii în câteva cuvinte?
Sociabil, organizat, pragmatic, orientat către rezultate concrete, cu o viziune de ansamblu, vizionar, deschis către eficientizare și Inovație.
- Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?
Dacă aș fi avut oportunitatea să trec prin studenție fără sa am alte distrageri, cu siguranță aș fi citit mai mult. Stagiul de studii superioare a venit mai târziu în viața mea, luând această decizie, conștient fiind de importanta educației. Educația și experiență merg mana în mana și doar așa poți ajunge la acele rezultate pe care cu toții le admiram la altii. Nu aș schimba nimic. De ce? Provocările trăite sunt cele care mi-au conturat caracterul, principiile, deciziile și succesul pe care azi îl am.
- De ce antreprenor și nu salariat?
Pentru ca asta a fost chemarea mea. Desi am pornit ca angajat în sistemul militar, simteam ca antreprenoriatul era provocarea vieții mele. Luând în calcul ca în sistemul militar câștigăm foarte bine și, mai mult decât atât, aveam siguranța venitului lunar.
- Cum ai ales idea de afacere?
Ideea de afacere a venit din nevoile din societate pe care le-am identificat atunci. Pe asta se bazează un business de succes: sa vina cu soluții către societate, consumatori.
- Care au fost riscurile asumate la început?
Totul. Absolut tot. Viața mea s-a schimbat complet în momentul în care am luat decizia de a merge pe calea antreprenoriatului. Mi-am riscat veniturile, siguranța financiară, psihica și emoțională.
- Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?
Bineînțeles. De la el am învățat bazele pe care am dezvoltat afacerea mea. M-a inspirat, învățat, sfătuit și datorită pasiunii pe care o punea în toată activitatea lui, am decis sa iau calea antreprenoriatului, convins fiind ca dacă și eu voi pune la fel de multa pasiune, suflet și implicare voi reuși.
- Ce era diferit după primul an de business?
Incertitudinea și lipsa de predictibilitate.
- Ce înseamnă un eșec în afaceri?
Un eșec în afaceri este cea mai importanta lecție pe care o poate învață un antreprenor. Eșecul este de fapt acel prag către succesul imediat. Nu am trăit un real eșec, pentru ca m-am reinventat cât de repede am putut în vremuri de criza. Pentru alții, poate însemna o pauza, iar pentru unii pornirea pe un alt drum.
- Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.
Determinarea
Reinventarea
Increderea în sine
Curiozități studenți UPB:
- Care consideri că sunt cele mai importante calități ale unui antreprenor?
Increderea în sine, pragmatismul și sa fie un bun organizator. De asemenea, rezistenta la stres, provocări și necunoscut este esențială.
- Din experiența acumulată de-a lungul anilor, în ce domeniu de business ai investi acum, ca rata de succes să vină treptat, iar riscurile să fie din ce în ce mai mici?
🙂 Riscurile exista indiferent de business. De ce? Pentru ca depinde exclusiv de tine sa reusesti, indiferent de domeniul în care investești. În domeniul imobiliarelor, mai exact o clădire de apartamente/garsoniere, în regim de închiriere. Este un bun moment pentru astfel de investiții.
- Care a fost cel mai greu lucru în dezvoltarea companiei?
Cel mai greu a fost sa tin pasul constant cu evoluția și sa nu pierd teren în tehnicile de modernizare care sunt din ce în ce mai inovative. Cu fiecare an, aceste tehnici evoluează cu o viteza amețitoare, iar de multe ori atenția pe care o cer proiectele ample, mă împiedică în a anticipa noile trenduri.
- Care a fost primul pas pe care l-ați făcut în a deveni antreprenor? Si cu ce suma a-ți inceput? De ce a-ți ales acest domeniu de activitate și nu alceva?
Primul pas a fost sa deschid o firma. 🙂 Din momentul în care am făcut acest pas, am fost obligat sa încep și o activitate. Cumva m-am împins de la spate ca sa încep sa fac ceea ce îmi doream. Business-ul mentorului meu era într-un domeniu asemanator și , inevitabil, m-a molipsit. Am simțit imediat ca asta vreau sa fac și eu și era un domeniu care mă atrăgea. Atât de mult mi-a plăcut, încât am învățat din mers și foarte repede termenii tehnici, reușind sa dezvolt mai multe ramuri din domeniul construcțiilor în compania mea.