Interviu inspirațional cu Adela Iepure Senior Consulting Associate la Human Invest

Interviu inspirațional cu Adela Iepure Senior Consulting Associate la Human Invest

Adela Iepure este Senior Consulting Associate la Human Invest și are peste 7 ani experiență în sectorul bancar, acolo unde a fost responsabilă de dezvoltarea și facilitarea programelor de training pentru angajați. Astăzi este antreprenor și facilitează sesiuni de coaching individuale, de echipă, dar și la nivel de management. Mai exact, dezvoltă și susține traininguri pe teme precum motivație, abilități de comunicare, coaching pentru manageri, oferirea de feedback și managementul conflictelor. Și o face bine. Atât de bine încât este Associate Certified Coach în cadrul International Coaching Federation. Despre antreprenoriat și motivație în cele ce urmează:

  1. Dacă ar fi să te întorci în perioada studenției, cunoscând ce cunoști astăzi, ce ai face diferit?

O să încep cu o poveste de antreprenoriat. Când eram în liceu (imediat după revoluție) mama a devenit antreprenoare, și-a deschis un fastfood, folosind experiența căpătată în timpul comunismului ca manager de magazin, patiserie, pizzerie. Era foarte curajoasă și o admiram mult pentru asta. Doar că un eveniment nefericit, un incendiu, a făcut afacerea scrum într-o noapte. A fost o experiență copleșitoare pentru noi toți și asta m-a făcut ca ani de zile să evit antreprenoriatul, fiind asociat în mintea mea cu un potențial mare de risc.

Întorcăndu-mă la întrebarea ta, dacă ar fi să mă întorc în perioada studenției, cunoscând ceea ce cunosc azi, probabil aș fi îndrăznit să mă gândesc la antreprenoriat și să îmi folosesc mai bine creativitatea anilor respectivi și libertatea de dinainte de a avea o familie. Am ales însă atunci siguranța aparentă a rolului de angajat.

  1. De ce acest domeniu de activitate?

M-am dus către ceea ce știam să fac mai bine, și în interiorul organizațiilor făcusem training, coaching, consultanță, e un domeniu care îmi place.

Ce m-a suprins a fost că nu era suficient să fiu un bun profesionist în domeniul meu. În antreprenoriat ai nevoie și de alte competențe: trebuie să fii vânzător și influentator în fiecare interacțiune pe care o ai, să știi să construiești relații și să câștigi încrederea oamenilor rapid; să iei decizii uneori în zone care sunt în afara ariei tale de competență (și aici trebuie să înveți să ai încredere în cei care sunt mai buni decât tine pe diverse arii, dacă ai acces la expertiză), să îți asumi responsabilitatea (nu prea ai pe cine da vina dacă nu îți iese ceva), să îți gestionezi singur motivația (nu vine nimeni să te împingă de la spate sau să te ridice de jos în momentele dificile), să îți gestionezi timpul și energia (devii mult mai atent la ce merită să faci și ce nu), să îți dezvolți reziliența (sunt multe lucruri pe care nu le poți controla dar asta nu trebuie nici să te sperie, nici să te facă să renunți să mai încerci), să ai conversații inconfortabile cu parteneri, furnizori, etc.

  1. Care a fost primul pas în îndeplinirea visului tău?

Primul pas a fost cel mai simplu: mi-am dat într-o zi demisia din compania multinațională în care lucram. Ce a venit după: avalanșa de gânduri, emoții, îngrijorări, uneori regrete a fost mai greu de gestionat.  Ce m-a ajutat în perioadele dificile: să fac pași mici. Mă duceam la culcare mai împăcată cu mine știind că am mai bifat mici acțiuni, chiar dacă rezultatul final nu era clar și nu eram întotdeauna sigură că sunt pe drumul cel bun.

  1. Care au fost temerile/angoasele începutului de drum?

Majoritatea fricilor au fost legate de stabilitate și predictibilitate. Îmi aduc aminte că la început îmi era greu să prevăd cum vor sta lucrurile peste 6 luni sau un an. Nu părea să existe un tipar previzibil al modului în care merg proiectele în zona de consultanță, training, coaching: luna asta poți avea multe interacțiuni sau chiar dealuri încheiate, luna viitoare deloc; cu un client poți încheia un deal foarte rapid, cu un altul poți avea discuții 10 luni până reușești să contractezi; un proiect care a început poate fi oprit de beneficiar din motive care nu au nicio legătură cu tine.

  1. De ce ai fi avut nevoie la început de drum? 

Uitându-mă acum înapoi, m-ar fi ajutat două lucruri:

-să am acces la informații și resurse condensate condensate într-un singur loc (ex. o comunitate de antreprenoriat). Cred că am pierdut mult timp și uneori soluțiile pe care le-am ales au fost mai costisitoare decât ar fi trebuit tocmai pentru că nu știam anumite lucruri. Există scurtături și sfaturile și recomandările unor colegi care au început deja experiența antreprenorială, a unor mentori, îți pot salva mult timp.

-să aud povești de succes, dar nu doar partea frumoasă de la final, ci și „călătoria”, pentru că sunt momente în care nu crezi că lucrurile o să meargă, sunt momente în care pare mai greu decât credeai că va fi și poți fi tentat să renunți. La început e foarte multă muncă fără să vezi luminița de la capătul tunelului.

  1. Cum te vezi în 5 ani?

Ca răspuns la întrebarea aceasta îmi vine în minte ce spunea Steve Jobs: “You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect în your future. You have to trust în something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the différence in my life.”

Cred ca acum 5 ani nu visam să fiu unde sunt acum, așa că peste 5 ani sigur voi fi într-un loc pe care încă nu îl pot anticipa. Sunt creativă, am idei și oameni faini în jur, îmi place să învăț, așa că mă aștept să fac ceva ce încă nu văd sau gândesc și să conectez apoi punctele uitându-mă înapoi. Ultimul proiect antreprenorial a ieșit dintr-o discuție de tipul „ce ar fi dacă…” la o cafea.