Întreabă un antreprenor – Adrian Dima co-fondator @ KFactory

Întreabă un antreprenor – Adrian Dima co-fondator @ KFactory

Salut, sunt Adrian, co-fondator al KFactory (www.kfactory.eu), primul startup Industry 4.0 finanțat din Romania.
Am învățat sa dezvolt software la 14 ani si încă mă ocup cu asta, printre multe alte lucruri pe care am învățat sa le fac intre timp. Experiența mea cu învățământul formal din Romania nu a fost una fericita. Am fost permanent pe contrasens cu programa, temele si majoritatea profesorilor. Cu excepția faptului ca am învățat sa scriu, sa citesc si sa programez, nu am cu ce altceva mă lauda pana la finalul liceului.

Dacă mă gândesc bine, învățatul programării a fost mai mult un efort individual, daca rămâneam cu ce învățam in liceu, probabil definirea chart-urilor in Excel era maximul performatei mele tehnologice.
La facultate am dat la insistenta alor mei, care nu concepeau sa nu fiu inginer. Așa ca am intrat la Geologie, sunt inginer geolog. Nu am practicat geologia nici măcar o zi, iar toate cunoștințele mele din domeniu intra lejer pe un A4. Am absolvit facultatea pentru ca am continuat sa dezvolt software si am găsit un profesor care m-a ajutat sa aplic programarea in științele naturii. Si acum sunt mândru ca am scris de la zero o aplicație care gestiona toate forajele hidrogeologice din Romania. Anii au trecut, m-am angajat la o firma de IT, am lucrat si încă lucrez in industria asta. De fapt nu lucrez – fac in sfârșit ce îmi place, susțin o pasiune care a început la 14 ani.

Privind înapoi, cu toate ca acum pare simplu, am pierdut ani încercând sa îmi găsesc direcția. De exemplu, in cazul meu, mi-ar fi fost de ajutor sa înțeleg cum gândesc angajatorii, diferențele intre a lucra la o firma mica si una mare, cum sa îmi gestionez cariera, când e de plecat de la o firma, când si daca e cazul sa plec din tara, care sunt dezavantajele muncii in tehnologie, când e bine sa îmi fac o firma, daca fac o firma – e mai ok cu parteneri sau fără, si multe altele.

Pentru fiecare din exemplele de mai sus a trebuit sa trec prin multe experiențe neplăcute pentru răspunsul corect. Se spune ca oamenii mediocrii învață doar din experiența lor, iar cei cu adevărat deosebiți învață din experiența altora. Sper ca printre voi sa destui din cei care sunt dispuși sa învețe din experiența altora, așa ca va stau la dispoziție.

Află mai multe despre Adrian – https://www.linkedin.com/in/adriandima/
Află mai multe despre KFactory – https://kfactory.eu/

  1. Cum te descrii în câteva cuvinte?

Antreprenor în ciuda mediului în care m-am format.

  1. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?

Faptul că am muncit pentru diverse companii în perioada studenției m-a ajutat să îmi conturez direcția pe viitor.

Dacă aș schimba ceva, probabil aș încerca antreprenoriatul mai devreme (pe la 35 de ani)

  1. De ce antreprenor și nu salariat?

Cred că e o direcție normală pentru aproape oricine lucrează în mediul de business niște ani, capătă experiența în mai multe roluri și continua să învețe zi de zi. Practic e singura cale prin care se poate continua o traiectorie profesională ascendentă; la un moment dat nici o companie nu mai răspunde la nevoia asta, iar rezultatul e că îți creezi propria companie.

  1. Cum ai ales idea de afacere?

Ideile vin natural, prin cunoașterea pieței, a clienților, a tehnologiilor, a competiției. Rareori ideile apar ca în filme, te lovesc la dus sau la bere, ci sunt rezultatul unui proces de cunoaștere al mediului în care se pot dezvolta.

Așa a fost și în cazul meu, am identificat un potențial client, am dezvoltat produsul plecând de la nevoile lui, știind ca ceea ce cere este necesar pentru o piața mult mai larga.

  1. Care au fost riscurile asumate la început?

Greu de răspuns, cel mai mare a fost riscul de a nu reuși.

În orice caz, mereu sunt riscuri, nu doar la început, ci pe tot parcursul unui business. Cred că ele contează mai puțin, pentru ca e greu sa le eviți pe toate.

În timp se si concretizează, sunt si eșecuri, schimbări de planuri, important în final e ca riscurile să nu devină motivul pentru care un antreprenor să nu își continue planurile.

  1. Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?

Au fost mai mulți oameni de la care am „furat” meserie de-a lungul anilor. Dar concluziile le-am tras singur și responsabilitatea pentru ce am aplicat mai departe mi-a aparținut doar mie.

  1. Ce era diferit după primul an de business?

Totul e diferit după fiecare an de business. Ideile, planurile, chiar și oamenii din jur. În antreprenoriat ai de-a face în special cu variabile, mai puțin cu constante.

  1. Care a fost investiția inițială?

Dacă iau în calcul banii proprii plus efortul depus la cost de piața, peste 500.000 euro.

  1. Ce înseamnă un eșec în afaceri?

Cea mai bună ocazie de a învață să ai succes la următoarea afacere.

Nu sunt vorbele mele, dar se potrivesc foarte bine : un antreprenor nu e definit de succesul lui, ci de capacitatea de a se ridica din nou după eșec.

  1. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.

Curiozitatea, capacitatea de învățare din propriile eșecuri, perseverenta.

 

Curiozități studenți UPB:

Mihai – Ingineria Aerospațiala – Anul II Master

 Cum reușiți combinați viața profesionala cu viața personală?

Complicat, e greu de tras o linie clară. În ciuda imaginii promovate pe diferite canale, cum că echilibrul înseamnă max 8 ore de munca pe zi fără stres, apoi viața în familie, lucrurile nu stau așa în realitate.

Pentru multi, mai ales în companiile de tehnologie, pot fi săptămâni sau luni de munca intensă, 10-12-14 ore pe zi, 6 zile din 7, urmate de zile sau săptămâni de stat doar cu familia, acasa sau în vacanțe.

Apoi conteaza și calitatea timpului petrecut cu familia. Câteva ore de calitate pe saptămână pot însemna mai mult decat 8 ore pe zi.

 De ce aptitudini ai avut nevoie să reușești atât de devreme în acest domeniu?

Păi nu am reușit foarte devreme, am 44 😊 .

Pe de alta parte, statisticile arată că există o relație directă între vârsta și succesul startup-urilor. Cu cât fondatorii sunt mai tineri, cu atât rata de eșec e mai mare.

Și e normal să fie așa – indiferent de ce se spune în jur, doua ingrediente sunt obligatorii pentru fiecare antreprenor : experiența de business și experiența de viată.

De obicei e greu să le obții pe repede-înainte, așa că sfatul meu e să lași lucrurile să vină de la sine : caută niște companii care ți se potrivesc, lucrează în roluri diverse, nu sta niciodată mai mult de 2 ani pe un rol, încearcă să nu stai mai mult de 4 ani într-o singura companie, încearcă să fii mereu în contact cu clientul final, sa înțelegi cum gândește.

Daca le faci pe astea și îți dorești să devii antreprenor, probabil o să fii unul foarte bun peste 10-15 ani de muncă.

Bineînțeles că se poate și mai devreme, dar riscul de a avea eșecuri în serie este mare. Asta nu e neapărat o problemă, dar trebuie un psihic puternic să nu descurajezi, mai ales într-o țară că România, unde eșecul e văzut ca o rușine.

Bună ziua! Numele meu este Iulia Sănduț și recent mi-am dat demisia din locul unde lucram în departamentul Legal(de 2 ani) ca să mă reapuc de facut aplicații de android(fac asta la nivel de începător de aproape 7 ani). La fel ca dvs. nu am învățat în învățământul obligatoriu(am terminat chiar filologie și apoi științe politice).

Întrebările mele sunt: dacă nu voi reuși pe cont propriu să fac ceea ce îmi place(programare)? Daca nu voi fi niciodată suficient de competentă? În lumea angajaților, oamenii care încearcă ceva pe cont propriu și nu reușesc sunt priviți destul de rău…

Te încurajez sa continui sa faci ceea ce iți place, sa știi ca nu sunt mulți cei care au voința și perseverența de a își urma pasiunea.

Pe cont propriu vei putea face programare atunci când cineva va alege să te plătească pe tine pentru experiența ta și nu o companie pe care o reprezinți. Nu există „nu voi fi suficient de competentă”, până la urmă antreprenoriatul este în mare parte muncă și mai puțin artă. Dacă faci ceea ce îți place, odată ce intri full-time în domeniu, o să crești profesional și o să vezi peste câțiva ani că răspunsurile vin singure la întrebările tale.

Da, omenii care încearcă și eșuează sunt priviți rău de către cei ce nu încearcă nimic de frică eșecului, de asta nu trebuie băgați în seamă. Iți înțeleg temerile, Romania nu e o țară în care se încurajează antreprenoriatul, iar cei care au reușit – au reușit în ciuda țării în care s-au născut.

Pe de alta parte, nici un antreprenor nu a reușit în business ținând cont de părerea majorității celor din jur, a celor care au vrut direct sau indirect să îl oprească.

Ce aptitudini trebuie să aibă un IT-ist care ar vrea să intre în sfera antreprenoriatului?

Calitățile de baza sunt relativ simple : curiozitate, perseverenta, empatie și pasiune.

Dacă există astea, următoarele două sunt experiența de viată și cea de business. Cea de viață vine cu timpul, iar pentru cea de business, uite niște pași de bază :

  • Lucrează pentru mai multe companii, mari si mici
  • Schimbă rolurile – încearcă programare, team leading, project management, product management, business development sau altele
  • Nu sta niciodată pe un rol mai mult de 2 ani
  • Încearcă sa nu stai mai mult de 4 ani la o singura companie
  • În toate rolurile încearcă să ai acces direct la clientul final, să înțelegi cum se comporta, ce cere, cum merge relația. Asta îți va folosi cel mai mult când vei fi antreprenor
  • Cum simți că atmosfera e toxica sau echipa nu e potrivita – schimba compania

Fă asta 5-10-15 ani si antreprenoriatul va urma nativ, iar toate temerile de acum vor dispărea.