Întreabă un antreprenor – Andrei Pitiș

Întreabă un antreprenor – Andrei Pitiș

1. Cum te descrii în câteva cuvinte?

Un om căruia îi place să construiască lucruri noi și este tot timpul curios de tot ce se întamplă în jur.

 

2. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?

Am folosit acea perioadă (1990-1996 cu tot cu master) pentru a mă dezvolta profesional pe cât mai multe planuri, participând la cât mai multe proiecte diferite, de la primul software de hărți din România, la software open source pentru Linux, la hardware pentru ascensoare.

 

3. De ce antreprenor și nu salariat?

Sunt motivat intrinsec de a crea lucruri noi.  Am mai fost și mai sunt angajat și acolo sunt motivat cât timp este creștere.

 

4. Cum ai ales ideea de afacere?

Sunt partener în mai multe businessuri, în diverse domenii, majoritatea în tehnologie.  Ideea este fix atât de valoroasa cât e echipa care o execută.  Eu aleg startupurile în care investesc uitându-mă mai mult la antreprenor și echipa lui decât la idee.

 

5. Care au fost primii pași în direcția demarării afacerii?

Orice pas poate fi primul pas, atât timp cât îl faci asumat și înveți din greșeli.

 

6. Care au fost riscurile asumate la început?

Riscurile în antreprenoriat țin atât de partea materială, cât și de faptul că îți ocupă tot timpul mai ales la început.

 

7. Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?

Au fost mai multe persoane pe care le consider mentorii mei, din anii de facultate: Nini Popovici, Irina Athanasiu, Șerban Petrescu.

 

8. Ce era diferit după primul an de business?

Capeți mai multa încredere în tine.

 

9. Care a fost investiția inițială?

Depinde de la firma la firma, în firmele de servicii nu trebuie să investești decât timp, în cele de produs poți ajunge să investești milioane, din fericire acum există fonduri de Venture Capital în Romania.

 

10. Ce inseamna un eșec în afaceri?

Falimentul companiei.

 

11. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri  esențiale în demararea unei afaceri.

Sunt de fapt cinci care trebuie să existe simultan:

  • un produs unic sau de calitate,
  • un timing corect de lansare,
  • echipa diversă și puternică,
  • capital inițial suficient și
  • leadership să le lege pe celelalte patru.

 

Curiozități studenți UPB:

Cristian  – Anul VI Facultatea de Automatică și Calculatoare

Companiile din ziua de astăzi preferă să angajeze oameni mai mult pe baza experienței decât pe baza cunoștințelor elementare (exemplu: compania la care lucrez). De ce nu sunt companiile interesate să angajeze si pe baza potențialului exprimat, ci doar pe cantitatea CV-ului?

AP: Sunt companii care angajează pe CV și companii care angajează pe potențial.  Chiar și în cadrul aceleiași companii poți să gasești ambele abordări.  De multe ori cei care angajează sunt și ei angajați la rândul lor și le e teama să nu se înșele cu privire la potențialul candidatului.  Așa, dacă are un CV strong, nu le poate nimeni imputa nimic.  Vorba proverbului: “nobody got fired for buying Cisco”.  Țineți minte că aceia care țin interviurile sunt și ei angajați și sunt în parte responsabili de calitatea angajaților noi. Un alt aspect este că pentru candidații cu potential trebuie să investești timp să îi formezi, și de multe ori companiile vor ca angajații lor să fie deja formați, să știe ce să facă și cum să facă.  Până la urma dacă te pui în locul unui angajator, vrei să plătești salariu pentru valoarea pe care o aduce noul angajat în firma.

 

Ștefania -Facultatea de Inginerie Medicală 

Bună! Eu anul acesta vreau să aplic pentru admiterea în cadrul facultății, doar că informațiile sunt puține cu privire la posturile de după. Îmi este foarte frică de faptul că nu o să fie locuri de muncă în acest domeniu în România. Ai vreo informație în acest sens? Mulțumesc anticipat.

AP:  Pentru inginerie medicală nu am informații despre locurile de muncă disponibile în România – însă dacă vorbim de antreprenoriat, poate chiar tu vei crea locuri de muncă de acest gen, dacă ele nu există!  Pornești un business de servicii de inginerie pentru o firmă străina de exemplu sau un startup de inginerie medicală.

 

Andrei – Anul II Facultatea de Inginerie Electrică

Cum ne păstrăm motivația?

AP: Important este să ne gasim adevarata motivație, cea intrinsecă, aceea care nu depinde de premii externe.  Odata gasită, motivația intrinsecă este practic infinită.  Mulți oameni nu o caută suficient și cred că au gasit-o dar, daca ea dispare, înseamnă că nu este cea corectă.

 

Sorin Alexandru – Master Anul I Facultatea de Inginerie Electrică

Aș dori să încep un start up în automatizări industriale. Cum crezi că ar trebui să procedez ? De unde să încep ?

AP:  Asta este o întrebare bună – și răspunsul este foarte simplu.  Găsește un client, o fabrică sau o întreprindere care să aibă nevoie de automatizare, dezvoltă una și instalează-le-o.  După asta o să fie evident cum continui dar asta este sigur primul pas.

 

Maria Alina – Anul IV Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică

Buna ziua, mă numesc  Maria Alina, sunt anul 4 la UPB specializarea Design Industrial, încă de mică am observat înclinația mea spre antreprenoriat deoarece am început să citesc  și să mă  interesez de tot ce ține de lumea aceasta. În prezent lucrez la planul de afaceri pentru ideea pe care aș vrea să o dezvolt. Pentru aceasta afacere, voi cauta un finanțator deoarece nu dispun de veniturile necesare pentru a o pune în practică. Întrebarea mea este: Ce strategie ar trebui să abordeze tinerii antreprenori pentru a putea avea oportunitatea să își prezinte idea și planul de afaceri unor investitori sau potențiali finanțatori?

AP: O întrebare complexa cu un raspuns simplu – să participe la programe antreprenoriale unde pitchuiesc la final în fața investitorilor.  Un astfel de program este și Innovation Labs care se desfășoara și în Politehnica.  Mai sunt tot felul de programe și evenimente de pitching, la Tech Angels, How to Web, Techcelerator, etc.  Pentru anumite businessuri poate fi potrivit și accelerator făcut în parteneriat cu o bancă cu program de IMM-uri, ca Banca Transilvania, etc.