Întreabă un antreprenor – Carmen Dascălu | Owner Rossery

Întreabă un antreprenor – Carmen Dascălu | Owner Rossery

Întrebări UPBizz:

  1. Cum te descrii în câteva cuvinte?

Perseverență, curioasă, adaptabilă, autodidactă. Orice problemă are o soluție și încerc să o găsesc cât mai repede. Sunt adesea implicată în mai multe proiecte și nerabdatoare să văd rezultatele.

  1. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?

Aveam multe idei de antreprenoriat legate de producția de textile și fashion. În anul II de facultate, având primul job, mi-am făcut credit la banca și mi-am cumpărat 2 mașini de cusut.  Mi-ar fi plăcut la vremea aceea să am mai multă încredere în mine dar asta vine o data cu experiența într-un domeniu și experiența de viața în general.

  1. De ce antreprenor și nu salariat?

Încă de la primul job am simtit nevoia să am un program flexibil și să fac lucururile în ritmul meu. Ca și antreprenor am muncit mult mai mult decât când eram angajată dar fără să am limitarea că trebuie să merg la birou de la 9-17, să pierd 2h pe drum sau să am concediu 21 de zile/an. De asemenea, fiind angajată exista limitarea financiară – poți caștiga salariu X sau commision  Y. Ca și antreprenor e în controlul tău și în funcție de business-ul pe care îl ai de cele mai multe ori nu exista limite. Cu cât ideea  de business este mai bună, efortul și implicarea mai mare cu atât rezultatele sunt mai bune.

  1. Cum ai ales idea de afacere?

Am fost pasionată de rochii încă din copilarie de când stăteam pe lângă bunica mea care era croitoreasă. Mi-am dorit dintotdeauna  un business în fashion însă nu știam ce prespune. Am învățat treptat în ani.

Care au fost primii pași în direcția demarării afacerii?

În liceu umblam prin toate depozitele de materiale și cumpăram tot ce îmi plăcea. Am încercat să fac diferite produse cusute manual iar în anul 2 de facultate am avut primele 2 mașini de cusut. Din acel moment a pornit dorința și mai mare de a avea un business în domeniu. Am început cu un un stoc de rochii  și niște furnizori pe care i-am găsit în România iar după 3 ani am demarat partea de producție și am angajat primii 2 oameni.

  1. Cât de importantă este educația antreprenorială?

Cred că cel mai important e să fii curios și să cauți tu răspunsuri la toate întrebările dar cu siguranța un mentor cu experiența te poate scuti de niste ore, zile sau luni de research. Am avut noroc dar am și căutat să fiu înconjurată de oameni care exceleaza pe domeniile lor dar și de antreprenori de la care am învățat multe lucruri.

  1. Care au fost riscurile asumate la început?

Am renunțat la job când câștigam doar 50% din salariul, dar credeam cu tărie că voi face același salariu dacă aș dedica același numar de ore. Am început cu 5000 de euro împrumutați pe care i-am returnat în 2 ani. Un an mai târziu după returnarea primului împrumut am început producția de rochii și am riscat 20k de eur.

  1. Ce era diferit după primul an de business?

Primul an de business a fost paralel cu ultimul job. Nu am vrut să-mi abandonez job-ul până nu am generat 50% din salariu pe care îl aveam. Pot spune că a fost o perioadă în care am încercat să învăț cât mai multe lucuri din tot ce prespune un business: sales, marketing, contabilitate, web development, e-commerce.

  1. Care a fost investiția inițială?

Am început cu 5000 de euro când am cumpărat niște stocuri pe care le-a vândut în sistem de consignație iar apoi 3 ani mai târziu când am început producția cu 2 angajați am mai investit încă 20k de eur.

  1. Ce înseamnă un eșec în afaceri?

Cred că este absolut firesc să ai și eșecuri. Nu știu pe nimeni care a început/creat un business și care să nu fi avut vreun eșec. E parte din drumul antreprenorial.

  1. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.

Cred că cea mai importanta e perseverența. De-a lungul drumului antreprenorial te lovesti de foarte multe lucruri despre care nu știi nimic și tendința noastră a tuturor este să stăm în zona de confort. Sfatul este să îți păstrezi motivația și să treci peste toate obstacolele pentru că în timp disconfortul devine confort. Cu cât exersezi mai mult situații în care nu știi ce să faci și totuși găsești o soluție cu atât devine o rutină.

Curiozități studenți UPB:

Cătălina -Facultatea de Inginerie Aerospațială – Master II

Ce a facut o să fie așa ambițioasă?

Mi-am dorit mult să-mi îndeplinesc visul de a face rochii, dar în același timp să am libertatea de a lucra în ritmul meu și de a fi propriul meu șef. Mi-am dorit să călătoresc în toata lumea, mai mult de 21 de zile/an chiar dacă în toate excursiile mele am fost cu laptop-ul după mine în fiecare zi.

Anne-Marie-Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor Anul I

Ce sfat ai da celor ce vor să își deschidă propria afacere?

În primul rând să ai încredere în tine și în ideea ta și să începi. Ce văd foarte des este că cei care își doresc să facă un business se blochează în procese care nu sunt importante de dragul de a fi totul perfect atunci când încep. Sunt de principiu că dacă amâni prea mult exista riscul să îți pierzi entuziasmul și atunci sfatul meu e să îți pui ideea în practică cât mai repede iar detaliile le faci pe parcurs. Nu trebuie să fie perfect de la început.

Adrian – Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor Anul I

Ce idei de dezvoltare, pe parte de antreprenoriat, ne poți da, în perioada aceasta de pandemie.

Cred că cu toții am avut mai mult timp la dispoziție în această perioadă și sfatul meu este să-l utilizăm cât mai efficient. Cărțile, podcast-urile, webinarile de antreprenoriat, vânzări și marketing mi-au deshis mereu noi perspective asupra business-ului meu și m-au ajutat să am și alte idei din același domeniu sau altele similare. Cu cât esti mai curios, cu atât te vei dezvolta și vei învăța mai multe lucruri într-un timp scurt.