Întreabă un Antreprenor – Vicențiu Corbu

Întreabă un Antreprenor – Vicențiu Corbu

Am absolvit Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, specializarea Matematică-Informatică și dețin o diplomă de masterat în Informatică. În cei 16 ani de carieră am fost implicat într-o serie de proiecte IT internaționale cele mai multe fiind în zonă de aviație. La vârstă de 24 de ani eram în Pakistan unde implementam un sistem de avertizare Tsunami, fiind angajat la o companie Franceză cu sediul în Paris.
La 26 de ani călătoream în Vientam, la aeroportul din Hanoi unde am implementat un sistem de monitorizare al traficului aerian, fiind angajat al aceleiași companii franceze. Un an mai târziu, împreună cu o echipă formată din specialiști în meteo și IT am călătorit în Iran unde am implementat un sistem de climatologie. În anul 2011, explorăm insulele Maldive unde am implementat același sistem de climatologie la Institutul Meteo din Male. Ulterior am lucrat la o serie de multinaționale din București în zonă de dezvoltare și arhitectură software. În paralel am fondat în 2012 compania KIM, la vremea aceea fiind în continuare și angajat. După 3 ani de zile am decis să mă dedic full-time companiei, renunțând astfel la job-ul precedent. De atunci, împreună cu echipă din care fac parte, am dezvoltat soluții pentru industriile de petrol și gaze, logistică, navală, producție.

Află mai multe despre Vincențiu – https://www.linkedin.com/in/vicentiu-corbu-41599726/
Află mai multe despre KIM – https://www.kim4industry.com/

 

Cum te descrii în câteva cuvinte?

Mă motivează ideea de a aduce valoare pe piață românească, de a găsi soluțiile cele mai bune prin care putem împreună să creăm o societate mai bună si competitivă.

Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?

Sudenția a fost o perioada excelență din viață mea, am trăit-o la maxim și m-am bucurat de fiecare moment. Am învățat lucruri pentru care nu aș mai fi avut timp să le învăț ulterior. Totodată a fost perioada în care mi-am definit ce voi face în tot restul vieții. Cu experiență de acum, cu siguranță aș schimbă lucruri, am văzut cât de importantă este fiecare ora din viață și cât de important este să nu irosim nimic.

De ce antreprenor și nu salariat?

Din dorința de a inscripționa “Made in Romania” pe produsele dezvoltate de noi.

Cum ai ales idea de afacere?

Cred că piața a ales, eu doar am fost aproape de clienți, le-am înțeles nevoile și le-am propus un parteneriat fair și asumat. Ulterior produsele au început să capete contur.

Care au fost riscurile asumate la început?

Primul pas care trebuie trecut de orice antreprenor este asigurarea capitalului de lucru pentru întreaga echipa. Acesta este un pas determinant. Ulterior este foarte important să te asiguri că ceea ce construiesti are aplicabilitate în piața nu doar pentru un client.

Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?

Nu am avut mentor în primii 8 ani, nu știu dacă a fost un lucru bun sau rău, dar este important să îți demonstrezi că poți să treci singur prin valuri, că poți susține compania până la un anumit nivel, iar mentoratul să vina în faza de dezvoltare. Bineințeles aceasta este doar rețeta proprie J

Ce era diferit după primul an de business?

În primul an de business lucrurile erau foarte la început iar eu eram încă angajat așadar este greu să evaluezi după primul an dacă ești sau nu pe direcția cea bună. Cred că este nevoie de mai mult.

Care a fost investiția inițială?

Salariul meu

Ce inseamna un eșec în afaceri?

Nu exisță eșec

Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.

  • Asigură-te că ai dobândit experiența suficientă în viața de angajat și cunoști în linii mari nevoia din piața și cu ce poți tu ajută.
  • Nu te îndatora din prima etapă și încearcă să treci tu ca și antreprenor prin toate procesele din firma ca să poți ulterior să delegi
  • Gândește-te cu adevarat la nevoile colegilor cu care vrei să mergi la drum și fă-ți o prioritate din a le asigura veniturile.

 

Curiozități studenți UPB:

 

  1. Mihai – Ingineria Aerospațiala – Anul II Master

  Cum combinați viața profesională cu viața personală?

Foarte bine, soția se supără pe mine când întârzii exact la fel ca în perioada când eram angajat J

Nu separ viața profesională de cea personală, întrucât în viața profesională fac ceea ce îmi place.

 

  1. Cosmin – Automatică și calculatoare – Anul IV

Cum ai început? De ce aptitudini ai avut nevoie să reușești atât de devreme în acest domeniu?

Am început ca software developer, am avansat la senioriat, apoi la arhitectura software și dupa 10 ani m-am decis să iau calea antreprenoriatului.

Care crezi că sunt abilitățile esențiale pe care un student antreprenor trebuie să și le însușească pentru a intra în antreprenoriat?

Empatia pentru cei din jur, pentru echipă, luciditatea, curajul și nu în ultimul rând modestia.

  1. Andrei – Electronică și Calculatoare – Anul II

Ce domenii consideri că se vor dezvolta în viitor, oferind noi oportunități pentru tinerii antreprenori?

Toata zona de tech este în continua dezvoltare, iar industriile consumatoare de tehnologie vor fi toate în cautare de soluții.

 

  1. Augustin Mihail – Automatică și calculatoare – Anul III

Am observat că ai călătorit foarte mult – consideri că experientele pe care le-ai avut cu diferitele culturi pe care le-ai întâmpinat ți-au fost utile în antreprenoriat? Dacă da, cum anume?

Absolut! Proiectele în țări precum Vietnam, Iran, Pakistan m-au făcut să înțeleg ce  înseamnă să duci un proiect la bun sfârșit chiar și în condiții extreme, ce înseamnă să ai o echipă pe care să te bazezi și cât de important este să mergi mai departe indiferent de situație.