Gala Antreprenorului UPB – Mihaela Ganciu – founder Caracteristic

Gala Antreprenorului UPB – Mihaela Ganciu – founder Caracteristic

Despre Mihaela – https://www.linkedin.com/in/mihaelaganciu/?originalSubdomain=ro

Despre Caracteristic – http://caracteristic.ro/

Consideri că formarea ta în UPB a contribuit la dezvoltarea ta ca antreprenor?

Am venit la UPB în toamna lui 2011. Lucram într-o companie, însă îmi doream să învăț mai mult, să evoluez. Am devenit tot mai interesată de studiu și procese. Universitatea m-a ajutat enorm. Mi-a oferit încredere și noțiuni valoroase.

În timpul liber urmăream poveștile antreprenorilor din Romania și emisiuni de business.

Cum ai descrie perioada ta de studenție? Care sunt cele mai importante 3 lucruri, învățate în acea perioadă, pe care le aplici și astăzi?

A fost o perioadă cu multă energie și oportunități.

Am învățat să urmăresc emisiuni de business. Mă trezeam zilnic la 6 dimineața și eram la curent cu ce se întamplă.

Am învățat să caut modele și să mă las inspirată.

Am analizat produsele și compania la care lucram. Le-am privit cu obiectivitate și le-am înțeles altfel valoarea.

De unde a pornit afacerea pe care o coordonezi în prezent?

Am pus bazele companiei în primăvara lui 2015, însă lucrasem din 2013 în comunicare, pe cont propriu.

Mi-am dorit o companie care să fie precum un prieten partenerilor noștri. Activăm în comunicare. Vrem să le oferim ce este mai bun.

Dintre ingredientele succesului tău ca antreprenor, cât reprezintă pasiunea și cât efortul?

E important să-ți placă ceea ce faci, însă valorează enorm perseverența. Nu iese din prima, trebuie să-ți regăsești resursele să continui. Să rafinezi în permanență produsul, să nu te oprești din învățat.

În mediul de afaceri românesc, ce consideri că are o importanța primordială: cunoașterea produsului sau cunoașterea pieței? Cât de mult te concentrezi pe dezvoltare și cât pe client?

Pentru noi, clienții sunt prioritari. Totuși, ne dăm silința să fim mereu la curent cu noutățile. Ce se cere, ce putem oferi mai bun, ce fac competitorii, încotro se îndreaptă piața.

Cum arată, în linii mari, ziua de lucru obișnuită? Dar weekendul?

Dimineața fac sport. După ora 10 citesc presa. Apoi, întalniri, rapoarte, campanii, strategie, cercetare. Ziua de lucru are în medie 10 ore.

În weekend merg la ore de dans și yoga. Ascult muzică, fac cumpărături, citesc, mă văd cu prietenii. Mai și lucrez, însă relaxarea are prioritate.

Parcurg materiale complexe pentru care nu am timpul necesar decât în weekend.

În ce masură sunt corelate cunoștințele obținute în școală cu viața reală? Cât de important este pentru tine să continui să te perfecționezi?

Învăț în permanență. Școala te ajută să fii disciplinat, asumat și conștiincios, însă practica e cheia.

De când ești antreprenor, ai considerat necesar să înveți sau să urmezi cursuri în domenii conexe?

Da, am făcut cursuri de marketing, social media, public speaking și scriere creativă. Sunt permanent conectată, urmăresc oameni interesanți din domeniu și consider că ai mereu lucruri de învățat.

Pentru tine, în ce se măsoară succesul?

Să vin fericită la birou zilnic. Să văd feedbackul colegilor și al partenerilor noștri. Ni se spune adesea că facem o treabă extraordinară.

Condiția esențială a antreprenorului este capacitatea de a se supune riscurilor. Care crezi că sunt în momentul de față cele mai importante riscuri cu privire la demararea unui proiect de business în România?

Contează enorm să ai un moral foarte bun, să faci față acestor vremuri incerte. Sunt și multe oportunități în piață, însă ai nevoie de multă încredere și răbdare să le poți observa.