GALA ANTREPRENORULUI UPB – INTERVIU Mihai Cepoi – CEO Jobful

GALA ANTREPRENORULUI UPB – INTERVIU Mihai Cepoi – CEO Jobful

Despre Jobful – https://www.jobful.io/

Despre Mihai – https://www.linkedin.com/in/mihaicepoi/?originalSubdomain=ro

Cu siguranța anii petrecuti în cadrul UPB au fost de impact în formarea mea. Toate experiențele mele profesionale au avut la baza, în primul rand, partea de tehnologie. Dincolo de background-ul tehnic deprins în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, continuitatea prin programul de Master orientat pe zona de business mi-a deschis și mai mult perspectivele și opțiunile către lumea antreprenoriatului.

Cum ai descrie perioada ta de studenție? Care sunt cele mai importante 3 lucruri, învățate în acea perioadă, pe care le aplici și astăzi?

Pentru mine studentia a fost o perioada extrem de aglomerată si frumoasa. Am făcut voluntariat în cadrul organizației BEST București în cei 4 ani de licenta, am predat informatica part time în doi dintre ei și m-am înscris la toate oportunitatile extracurriculare disponibile (cursul de pedagogie, Leaders School, Aspire s.a.m.d.). Mi-am dorit sa completez aspectele formale ale educației mele cu cat mai multe activități practice. Lucrurile importante cu care am rămas de atunci aș spune ca sunt în zona de management al focusului și al energiei mele de a face toate aceste lucruri dar și o atenție îndreptată în primul rand către oameni. A fost și perioada în care mi-am construit credința că nimic nu este imposibil.

De unde a pornit afacerea pe care o coordonezi în prezent?

În 2016, după aproape 2 ani de project management în IT, pasionat de subiectul gamification dar și dornic de a porni propria afacere am luat decizia de a mă concentra pe antreprenoriat. Cred ca mi-am dorit încă din facultate sa lucrez pentru mine sau pentru proiectele mele, aș defini-o o dorinta aprinsa de independenta si autonomie, dar în timp a evoluat în mai multe direcții.

Dintre ingredientele succesului tău ca antreprenor, cât reprezintă pasiunea și cât efortul?

Cred că pasiunea și efortul sunt direct legate și au o punte comuna prin motivatie. Inevitabil, într-o experiență antreprenorială apar momente grele. Succesul pentru mine nu este lipsit de aceste momente grele, ba chiar îl definesc în capacitatea de a face fata acestor momente și a le depăși. Dar pentru a putea face asta, este nevoie de motivatie, care poate veni din pasiune sau din alți factori. În orice caz, nimic nu exclude efortul. Din experiența mea de pana acum și poveștile antreprenoriale de succes pe care le cunosc, execuția (sau efortul) este cea care face diferenta de fiecare data. Dacă există așteptări ca viața de antreprenor sa fie usoara, eu m-as gandi de doua ori. Nu am auzit încă o astfel de poveste.

În mediul de afaceri românesc, ce consideri că are o importanța primordială: cunoașterea produsului sau cunoașterea pieței? Cât de mult te concentrezi pe dezvoltare și cât pe client?

Nu as putea sa le împart sau sa le prioritizez, consider că ambele sunt foarte importante. Poți dezvolta cel mai bun produs din lume pe care nimeni să nu-l folosească, ceea ce conduce la închiderea afacerii. Invers, poți avea un produs încă la început de drum dar folosit de foarte mulți clienți. Noi am pornit cu un fel de motto “stay in BETA”, considerand ca niciun produs nu este vreodată final și mereu sunt lucruri de îmbunătățit. As spune ca este mai important sa fie validat în piața decât să fie brici. Dacă nu ti-e rușine de prima lansare, probabil ai lansat prea tarziu. Mediul de afaceri românesc din păcate nu este încă prietenos antreprenoriatului local. Exista o creștere și mult progres din punctul ăsta de vedere dar cred ca ne lipsește o cultura de business ce prioritizează inovația și susține activ afacerile locale.

Cum arată, în linii mari, ziua de lucru obișnuită? Dar weekendul?

Cred ca depinde de la o perioada la alta ziua de lucru, dar nu as putea defini nici una ca fiind obișnuită. Anul acesta a fost foarte mult despre agilitate, adaptabilitate, decizii rapide, schimbări de strategie, multe multe call-uri online, discuții cu investitori, mentori și parteneri. A fost un an ce ne-a ținut foarte activi și atenți la fiecare pas, criza actuala de sanatate fiind una foarte provocatoare pentru afacerile la început de drum. Legat de weekend, cred ca mi-a fost un pic alterată perspectiva asupra saptamanii, nu o împart cu doua zile libere la final, mai degrabă cu pauze atunci când programul îmi permite sau cand simt ca am nevoie.

În ce masură sunt corelate cunoștințele obținute în școală cu viața reală? Cât de important este pentru tine să continui să te perfecționezi?

Am trăit la un moment dat cu impresia că educația se încheie odată cu finalizarea studiilor. Cred ca exista și un fir narativ construit de-a lungul timpului ce separa educația de viața profesională. Din punctul meu de vedere, invatam o viata intreaga, din toate contextele în care ne aflăm. Forma în care invatam ar putea fi diferită, fie ca ne uităm la dezvoltare personală sau la competente specifice. M-as bucura pentru fiecare student să descopere cat mai devreme forma și formatul în care învață cel mai bine. Posibil sa fie axati pe o zona teoretică sau practică, folosind diferite tehnici sau instrumente, dar este foarte important sa descopere cum învață cel mai bine.

De când ești antreprenor, ai considerat necesar să înveți sau să urmezi cursuri în domenii conexe?

Contextul de antreprenoriat de multe ori înseamnă sa faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut. A nu învăța este, din punctul meu de vedere, direcția sigură către eșec. Pentru mine a funcționat foarte bine sa ma inconjor cu oameni care mă inspiră și mă mentoreaza. Oriunde am considerat ca am nevoie de experiența și expertiza unui profesionist am căutat sa intru în relații de mentorat pentru a învăța de la aceștia. În multe dintre cazuri, aceștia s-au alăturat afacerii din rolul de investitor sau consilieri, contribuind activ la succesul Jobful.

Pentru tine, în ce se măsoară succesul?

Nu m-am uitat niciodată la succes ca fiind ceva ce ar trebui sa urmăresc, m-am uitat mai degrabă la firul ierbii, cum pot face în fiecare o treaba cat mai bune, de care eu sa fiu multumit, indiferent de rol sau context. Astfel, succesul a devenit mai degrabă un efect al efortului, nu o țintă de urmărit. Așa cum mentionam mai sus, mă uit des la lucrurile care îmi dau energie si ma motiveaza sa continui pe acest drum, iar acolo lista e lungă. Mă uit la calitatea relațiilor mele, la impactul pe care il are solutia noastra pentru profesionisti, la rezultatele aduse pentru oamenii care au decis să investească în afacerea noastra sau succesul pe care il oferim clienților nostrii.

Condiția esențială a antreprenorului este capacitatea de a se supune riscurilor. Care crezi că sunt în momentul de față cele mai importante riscuri cu privire la demararea unui proiect de business în România?

Astăzi, vad mult mai multe riscuri în a nu începe un proiect antreprenorial decât în a începe. De fiecare data cand spunem da la ceva, spunem implicit și nu la altceva. Dacă fiecare dintre noi am fi ceva mai atenți la ce ne dorim de la cariera sau de la viața profesională, cred ca am avea mult mai mulți antreprenori. Riscul de a nu face ceea ce ne dorim consider ca este mai mare decat orice risc din antreprenoriat. Întotdeauna merită calculate și asumate, nu încurajez aceasta directie doar de dragul direcției, dar cred ca percepem pornirea unei afaceri de multe ori dintr-o perspectiva de frica în loc de oportunitate.