Întreabă un Antreprenor – Larisa Dragna

Întreabă un Antreprenor – Larisa Dragna

 

  1. Cum te descrii în câteva cuvinte?

În continuă dorință de dezvoltare, curioasă căutând echilibru între calitate și eficiență cu o mare pasiune pentru design.

  1. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?

În perioada studenției consider că am fost concentrată pe facultate, mai mult pe partea de studiu și creație.  Ceea ce aș schimba acum dacă aș fi în acea ipostază, aș face internship–uri pentru diferiți designeri, să cochetez  cu diferite abordări stilistice. Este un domeniu complex în care fiecare designer încearcă să își pună amprenta și găsește soluții diferite.

  1. De ce antreprenor și nu salariat?

Este o evoluție firească pentru fiecare designer, odată șlefuit simte nevoia să își exprime liber viziunea. În România încă nu avem case de modă, care să aibă o continuitate și după ieșirea de pe scenă a designerului care a creat brand-ul, pentru care echipa de design să construiască sub parametrii construiți anterior, colecții contemporane. Desigur avem brand-uri care se adresează mai mult la nivel industrial și pentru export, designeri care au ateliere proprii în care poți  să urmărești direcția trasată de brand, însă eu am considerat că voi avea mai multă liberate dacă îmi construiesc propriul atelier.

  1. Cum ai ales idea de afacere?

Lucrurile au mers de la sine, pentru a putea face ceea ce îmi doream cu libertate în creație trebuia să am o formă legală pentru a comercializa produsele create.

  1. Care au fost riscurile asumate la început?

Ideea de a nu aduce nimic nou pe piață este un risc pe care ți-l asumi în fiecare sezon.  În primă fază partea financiară este un risc pe care ți-l asumi în fiecare business, fie că este unul mic sau mare.

  1. Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?

În perioada studiilor masterale am lucrat în atelierul Silviei Șerban, designer român, cu ajutorul căreia am reușit să îmi șlefuiesc abilitățile creative.

  1. Ce era diferit după primul an de business?

Faptul că m-am întâlnit cu situații, care în ipostaza de angajat nu mă influențau, am învățat multe lucruri noi și am înțeles mult mai bine deciziile care se iau înainte de a construi o colecție  și mai ales diferențierea dintre partea creativă și respectarea unui buget.

  1. Care a fost investiția inițială?

Inițial am început să dezvolt brand-ul în paralel cu ipostaza de angajat, așa că investițiile au venit treptat, abia după 2 ani am deschis atelierul cu doua mașini industriale deci o investiție minimă.

  1. Ce înseamnă un eșec în afaceri?

Pentru mine să rămân fără idei, fiind în primul rând o pasiune, creativitatea este motorul de dezvoltare al afacerii. Pentru a putea rezolva aspectele de business trebuie să mă simt confortabil cu ceea ce am de prezentat mai departe.

  1. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.

Dezvoltă o pasiune.

Urmează pasiunea.

Rămâi mereu informat.

 

Curiozități studenți UPB:

  1. Mari-Anais – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației– Anul 2

”Bună. Uite eu de mult doream să fac design vestimentar și doream să știu cum ai reușit să ai primul job în domeniu. Eu acum sunt inginer și e cam greu să găsesc ceva în domeniul de design vestimentar ca loc de muncă. Noroc că fac un curs pe domeniu și asta ajută. Dar în situația mea cum crezi că ar trebuie să procedez ca să am succes în acest domeniu?”

Bună Anais,

Dacă ceea ce te interesează este să faci design vestimentar, cred ca trebuie să ai un portofoliu pentru a putea avea un subiect de pornire al unei discuții cu un designer vestimentar, să aduni feedback și să te dezvolți, apoi ar trebui să faci o perioadă de internship într-unul sau mai multe ateliere, să vezi ce stil ți se potrivește, să acumulezi cât mai multe informații și să transformi pasiunea într-o carieră.

2. Adriana – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației- 2004-2009

” Nu am diplomă de la poli. Și după mult timp mi-am dat seama că îmi place să lucrez cu oamenii, ce facultate la distanță/online îmi recomanzi?”

Consider că ar trebui să acorzi mai multă atenție la ce anume îți place, deoarece sunt foarte multe domenii în care poți lucra cu oamenii, dacă este să mă raportez la domeniul meu, este o plajă extinsă de activități, de la partea de vânzări, styling, make-up, până la partea de creație. În baza experienței mele în domeniul vestimentar, cred că este foarte importantă comunicarea dintre tine ca și creator cu nevoile consumatorului. În ceea ce privește studiile la distanță și online, cred că ține de tine, cât de dezvoltat este spiritul autodidact, însă important este mai întâi să descoperi care este pasiunea ta.