Interviu Întreabă un antreprenor – Liviu Sima – CO-Fondator IT Genetics

Interviu Întreabă un antreprenor – Liviu Sima – CO-Fondator IT Genetics

Luna aceasta, în cadrul seriei #ÎntreabăUnAntreprenor, îl avem invitat pe Liviu Sima, CO-Fondator IT Genetics.
Liviu Sima are o experiență de 15 ani în IT, o industrie pe care o cunoaște extrem de bine, atât din postura de co-fondator al IT Genetics, cât și ca advisor, investitor și membru al asociațiilor de profil.

Câteva lucruri despre activitatea profesională a lui Liviu:

■ În 2007, a fondat IT Genetics, furnizor de tehnologie specializat în soluții IT profesionale de gestiune și trasabilitate a activelor, pentru companii din România, Ungaria, Bulgaria și Spania. Misiunea companiei este să contribuie la digitalizare, făcând tehnologia accesibilă tuturor companiilor, indiferent de natura și mărimea lor, și oferind soluții integrate de conectare a oamenilor la active și date. În cei 15 ani de experiență pe piața locală și cea internațională compania a implementat proiecte complexe de gestiune și trasabilitate a activelor pentru clienți din industriile de retail, logistică, producție, pharma și sănătate, HoReCa, transport, educație, banking etc.

■ În 2018, Liviu a fondat IT Genetics Ungaria.

■ În 2019, Liviu a fondat IT Genetics Bulgaria.

■ În 2020, a aderat la TechAngels Romania, în calitate de investitor. Organizația își propune să contribuie la digitalizarea României și Europei de SE, punând în legătură dezvoltatorii de start-up-uri digitale și potențialii investitori.

■ În 2020, Liviu a investit in EcoTree.ro, ​​prima platformă digitală de management a deșeurilor din România, iar în 2021 a investit în Sypher Solutions – platforma care ajută echipa de confidențialitate să colecteze și să organizeze datele necesare pentru a evalua, documenta și demonstra conformitatea cu GDPR.

■ În 2021, Liviu a fondat IT Genetics Spania și a devenit CEO Planograma, soluția de warehouse management dezvoltată de IT Genetics, care ajută la optimizarea proceselor din logistică.

Liviu este membru al fundației Romanian Business Leaders.

Ca speaker, Liviu poate aborda cu succes următoarele teme:

■ Povestea IT Genetics și experiența sa de business.

■ Digitalizarea companiilor din România – cum arată piața, care sunt tendințele, care este comportamentul organizațiilor mici, medii, mari, care sunt provocările, bugetele investite, tips and tricks pentru diferite tipuri de companii, comparații cu piețele din Ungaria, Bulgaria și Spania, etc.

■ Rolul tehnologizării în optimizarea fluxurilor și activităților afacerilor din retail, e-commerce, , logistică, producție, HoReCa, transporturi, etc. Soluții IT integrate pentru automatizarea proceselor, echipamente industriale, roboți colaborativi, beneficiile integrării AI, etc.

■ HR – cum arată piața locală de resurse umane din zona de IT, care sunt salariile, provocările, ce își doresc angajatorii / angajații.

■ Tips & tricks pentru start-up-uri de IT: Ce caută investitorii într-un start-up de IT, care sunt aspectele care nu trebuie să lipsească dintr-un pitch deck, cum să îți scalezi afacerea, etc.

Mai multe detalii despre Liviu Sima: https://www.linkedin.com/in/liviusima/Mai multe detalii despre IT Genetics: https://www.linkedin.com/company/it-genetics-romania/

Te invităm să completezi formularul de mai jos👇, iar Liviu, va răspunde cu drag întrebărilor voastre, împărtăşind sfaturi din experienţa lui.

 

Liviu Sima a răspuns curiozităților voastre și te invităm să citești interviul complet.

 

Întrebări UPBizz:

  1. Cum te descrii în câteva cuvinte?

Mă văd un antreprenor pasionat de tehnologie. Deși pasiunea pentru inovație mă ghidează, mă străduiesc mereu să rămân ancorat în realitate, să fiu practic și să iau decizii informate.

  1. Spune-ne câteva lucruri despre perioada studenției. Dacă ai putea (având experiența de acum) ai face ceva diferit ?

Studenția a fost o perioadă de descoperire și explorare pentru mine. Acum, având perspectiva experienței, aș aprofunda mai mult materiile care au devenit fundamentale pentru cariera mea, dar și pe cele care m-au fascinat și m-au inspirat – de exemplu sistemele de gestiune ale bazelor de date, tehnologii de securitate informațională și tehnologii web.

  1. De ce antreprenor și nu salariat?

A fi antreprenor presupune să accepți provocările inovației, să te educi continuu și să transformi ideile în acțiuni concrete. E o responsabilitate mare, dar și o oportunitate de a crea ceva valoros. În același timp, chiar și în rolul de salariat, există spațiu pentru inovație. Nu este neapărat despre titlul pe care îl ai, ci despre abordarea pe care o aduci în ceea ce faci.

  1. Cum ai ales idea de afacere?

Am fost mereu pasionat de IT și tehnologie. A fost o alegere naturală pentru mine, să-mi urmez pasiunea și să o transform într-o afacere. Cred că atunci când iubești ceea ce faci și o faci cu pasiune, acțiunile tale sunt mai autentice iar rezultatele sunt pe masură.

  1. Care au fost riscurile asumate la început?

Alegând calea antreprenoriatului, am renunțat la securitatea unei cariere tradiționale. Dar, cred că viața este despre a-ți urma pasiunile și a învăța din experiențe, indiferent de rezultat.

  1. Ai avut un mentor cu rol definitoriu în ceea ce faci astăzi?

Nu am avut un mentor propriu-zis, însă am fost inspirat de personalități precum Radu Georgescu și Bill Gates. Ei au pavat drumul înainte ca figuri ca Steve Jobs și Elon Musk să devină celebri. Au fost modele de perseverență și viziune.

  1. Ce era diferit după primul an de business?

După primul an, realitatea afacerii a devenit mult mai clară. Am învățat din greșeli, am ajustat strategiile și am început să înțeleg mai bine piața și nevoile clienților. Iar acest proces de învățare îl repet în fiecare an.

  1. Care a fost investiția inițială?

Am început modest, cu o investiție de 500 lei în 2007. Suma a fost minima, cea pentru fondarea unei companii, dacă discutăm însă de investiția de timp și efort… imensă. Sunt atât de multe lucruri de pus la punct la început, iar cunoștințele sunt aproape de zero.

  1. Ce înseamnă un eșec în afaceri?

Pentru mine, eșecul este doar o altă formă de învățare. Privesc eșecul ca pe o ocazie de a acumula mai multă experiență, de a înțelege ce nu a funcționat și de a mă perfecționa pentru viitor.

  1. Transmite-ne 3 pași/sfaturi pe care le consideri esențiale în demararea unei afaceri.

Fă-o din pasiune! Fii autentic și lasă pasiunea să te ghideze. Muncește cu sârguință! Succesul vine celor care sunt dedicați și perseverenți. Și nu în ultimul rând, nu neglija riscurile. Fii conștient de ele și gândește-te la soluții înainte de a te confrunta cu provocările.

Curiozități studenți UPB:

 

  1. Cum preconizezi că va influența tehnologia AI domeniul în care activezi?

Major. AI ne va influența viețile tuturor având în vedere că este utilizată la o scară din ce în ce mai mare iar avansul tehnologic este tot mai rapid. Sunt sigur că în supply chain vom avea tot mai mulți asistenți digitali în retail, sugestii automate de cumpărare, sau de aprovizionare, inteligență suplimentară importantă în procesele de producție și distribuție, etc.

  1. Care a fost cel mai greu lucru în dezvoltarea companiei?

Să formezi o echipă de succes. E singurul lucru care contează, e cel mai greu, dar merită să ai experiența.

  1. Ce calități ar trebui sa aibă un proaspăt absolvent de Politehnica, ca viitor angajat în cadrul companiei dvs.?

Să fie curios, să vrea să descopere tehnologiile cu care lucrăm, eficient în lucrurile pe care le face – să nu trândăvească, să își dorească să performeze – să creeze ceva relevant pentru companie sau pentru industrie.

  1. Din experiența acumulată de-a lungul anilor, în ce domeniu de business ai investi acum, ca rata de succes să vină treptat, iar riscurile să fie din ce în ce mai mici?

În contextul actual cred că riscurile cele mai mici dar cu succes progresiv pot veni din zona nevoilor de bază pentru oameni – deci sectoarele agri, food, health. Dacă discutăm de start-up-uri tech în domeniile acestea, perspectiva e categoric dată tot de utilitatea soluției, de nevoie, nu e suficient doar să pornești în acest domeniu. Succes cutezătorilor!